Opsporingsvergunning aangevraagd voor aardwarmte

Geschreven door Redactie

Afvalinzamelaar HVC, energiebedrijf Vattenfall en de gemeente Almere willen op zoek gaan naar aardwarmte voor Almere, Diemen en Amsterdam. Ze hebben gezamenlijk een aanvraag voor een opsporingsvergunning aardwarmte ingediend.

Bij aardwarmte, of geothermie, wordt warmte uit diepe aardlagen gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen of huizen. Daarmee worden fossiele brandstoffen vervangen en CO2-uitstoot voorkomen.

Omdat de ondergrond van deze regio nog onvoldoende in kaart is gebracht is in de aanvraag een ruim gebied aangegeven voor de opsporing. Daarin valt grotendeels grondgebied van Almere en Diemen, maar ook stukjes van Weesp, Gooise Meren, Amsterdam, Lelystad en Zeewolde.

Een lang traject

Na de aanvraag is er volgens Vattenfall nog een lange weg te gaan. Ten eerste omdat een andere partij ook een aanvraag heeft ingediend voor dezelfde regio. Dat zorgt er volgens het energiebedrijf voor dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vaak wat extra tijd nodig heeft. De afhandeling kan 1 a 2 jaar duren. Als Vattenfall, HVC en de gemeente Almere een vergunning krijgen, is de volgende stap onderzoek doen naar een mogelijke locatie. In 2022 hopen ze daarover meer inzicht te hebben.

Eerder ook al onderzoek naar aardwarmte

In Almere werd al eens eerder onderzoek naar het gebruik van aardwarmte gedaan. Onderzoeksorganisatie TNO concludeerde dat de bodem van Almere in principe geschikt is voor ultradiepe geothermie. Bij deze vorm van aardwarmte wordt heet water uit de aarde opgepompt via een pijp van minstens vier kilometer.


Onze Ambassadeurs