Quarantaine Portretten Ellen Boonstra

Geschreven door Redactie

In de rubriek Quarantaine Portretten beschrijft Hein Walter van stichting De Zijderups de ervaringen van verschillende Almeerders in deze coronatijd. Almeerse kunstenaars maken er een passende illustratie bij. Deze week het verhaal van Els Boonstra.

Ze stond voor 16 maart nog gewoon als biologiedocent voor de klas, na de lockdown moest ze uitzoeken hoe ze aan haar honderd leerlingen digitaal les moest geven en was ze opeens casemanager van 22 mentorleerlingen.

Ze is docent aan het Echnaton en geeft vol overtuiging les aan VMBO leerlingen, die natuurlijk een diploma moeten halen, maar vooral begeleiding nodig hebben om evenwichtige en goed op de maatschappij voorbereide jongeren te worden. Het eerste wat ze deed toen de school dicht ging, was al haar leerlingen bellen en vragen hoe het met ze ging. Wat haar deugd deed, was dat veel van haar mentorleerlingen de vraag ook terug stelden. Die sociale vaardigheid hadden ze in ieder geval. Els ging dus vloggen. Op die manier liet ze leerlingen – en andere docenten – zien hoe je programma's moest gebruiken. Ze moest, zoals alle docenten, in korte tijd veel nieuwe dingen leren. Als er een tweede lockdown komt, zijn ze beter voorbereid.

Want dan is er een protocol voor digitaal lesgeven, met regels voor begroeting, afsluiting, controlevragen en met aandacht voor de 7 minuten regel… want zo kort, bleek uit onderzoek, kunnen mensen zich concentreren. De huidige fase is extra ingewikkeld. De meeste leerlingen zijn op school, maar er zijn ook leerlingen thuis die wachten op testresultaten en sommigen zijn thuis omdat hun ouders de school niet veilig vinden.


Onze Ambassadeurs