LHBTI'ers krijgen weerbaarheidstraining tegen discriminatie

Geschreven door Redactie

Meerdere LHBTI'ers uit Almere zijn woensdagavond gestart met een weerbaarheidstraining. Zij, en deelnemers met een moslimachtergrond, een donkere huidskleur en mensen die Joods zijn, ervaren discriminatie of denken dat te kunnen gaan ervaren.

Om zich voortaan te kunnen verweren, leren de Almeerders fysieke, mentale en sociale vaardigheden.


Het aantal meldingen van discriminatie van LHBTI'ers in Flevoland is laag. Het waren er dit jaar tot dusver twaalf uit Lelystad, elf uit Almere, zes uit Noordoostpolder, vier uit Dronten en er kwam één melding uit Urk en Zeewolde. Toch komt uitsluiting van deze groep vaker voor dan dat het gemeld wordt, zegt Marloes Huijsen van Bureau Gelijke Behandeling. Zo neemt het aantal meldingen van en over transgenders in Flevoland toe. Zij krijgen vaker te maken met scheldpartijen dan anderen. "Omdat het onderwerp nog niet zo heel erg bekend is, zoals homoseksualiteit dat is." 

Met de weerbaarheidstraining moeten deelnemers zich voortaan fysiek en woordelijk kunnen verweren. Daarvoor leren ze technieken aan van de zelfverdedigingssport krav maga. Zij leren risicovolle situaties inschatten om zichzelf in veiligheid te brengen. Toch zet Bureau Gelijke Behandeling ook in op preventie van discriminatie van onder meer LHBTI'ers. "We geven daarvoor heel veel voorlichting op scholen, maar we hebben ook voorlichtingscampagnes, zoals in buurthuizen. Daarin zijn we heel hard bezig, maar we merken: het (discriminatie, red.) komt voor." 

Het is toeval dat de training in Almere valt in dezelfde week als Coming Out Day. "Het is een training voor allerlei soorten mensen, niet alleen voor de LHBTI-doelgroep, maar het zorgt wel voor wat extra aandacht." Bureau Gelijke Behandeling hield de weerbaarheidstraining eerder dit jaar al in Lelystad. Ze onderzoekt nog of de cursus ook in de andere Flevolandse gemeenten kan worden aangeboden.