Nieuwe Almeerse straten worden vernoemd naar strijders tegen slavernij

Geschreven door Redactie

Toekomstige straten in Almere worden vernoemd naar bijzondere mensen uit andere culturen. Eerder diende raadslid Hassan Buyatui daarvoor een motie in.

Het college stond er toen al gelijk positief tegenover. Het verleden van Almeerders is veel breder dan het verleden van Nederland. Dat zie je nog onvoldoende terug in bijvoorbeeld straatnamen vind wethouder Froukje de Jonge. Daarom komt het college nu met het voornemen.

Almere krijgt er de komende 10 jaar waarschijnlijk 24.500 nieuwe woningen bij. Dat betekent dat er ook heel wat nieuwe straten en wijken ontstaan. Straatnamen vernoemen naar personen die streden tegen slavernij en koloniale overheersing in Suriname en de Nederlandse Antillen is een manier om de effecten van deze geschiedenis, die tot op de dag van vandaag ook in de Almeerse samenleving zichtbaar zijn, te verzachten.

De bekendmaking van dit voornemen komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Deze week is het diversiteitsweek. De gemeente gebruikt deze week als aftrap voor het actieprogramma ‘Almere voor iedereen, door iedereen.’