Bouwplan flat Havenkom verpest uitzicht huidige bewoners

Geschreven door Redactie

"We kochten ons appartement met blijvend vrij uitzicht. Als dit lelijke complex er komt zijn we dat dus kwijt en ook nog eens de zon." Frank en Anke Hamelink wonen in een appartement aan het Havenhoofd in Almere Haven en zijn zich rotgeschrokken toen ze hoorden van de de bouwplannen op de plek waar voorheen restaurant 't Indisch Veerhuys gevestigd was.

Een projectontwikkelaar wil het restaurant slopen en daar een flat bouwen van zo'n 21 meter hoog. Het pand met zes verdiepingen en 19 appartementen komt op een kleine 25 meter afstand van de andere woningen aan het Havenhoofd. "Ik woon hier nog maar net, we zijn aan het verbouwen en dan gaat ons uitzicht weg", vertelt een emotionele buurman. Een andere bewoner vertelt dat hij een jaar geleden een appartement op de vierde etage heeft gekocht en nooit iets heeft gehoord over eventuele plannen pal voor zijn woning. "Ik baal hier ongelooflijk van."

De nieuwbouwplannen van de projectontwikkelaar passen nu nog niet binnen het bestemmingsplan. Op de plek van restaurant 't Veerhuys mag een gebouw van maximaal 16 á 17 meter hoog gebouwd worden. Dus als de eigenaar zijn bouwplannen aanpast is er niks tegen te doen en is het uitzicht voor de huidige bewoners op het Gooimeer in één klap weg.

Frank en Anke Hamelink wonen op de derde etage. "Niet alleen wij hebben er straks last van maar de hele havenkom. Dit verpest voor heel veel mensen het uitzicht. Maar ook als je straks met een bootje aan komt varen zie je niets meer van de haven. Op deze manier wordt voor 19 woningen die er moeten komen, het voor 260 woningen in de havenkom verpest", vertelt Anke Hamelink.

Naast het verlies van het uitzicht hebben de bewoners nog meer zorgen, zoals waardedaling van woningen, te weinig licht in huizen, verkeers- en windoverlast. Het leefplezier wordt hen ontnomen, laten ze weten. Zeker voor ouderen die aan huis gebonden zijn.

Naast koopappartementen zijn er ook huurwoningen in het complex het Havenhoofd. Vesteda is eigenaar van ruim 40 van die huurwoningen. Vesteda heeft een boze brief gestuurd aan de gemeente. De verhuurder vraagt om de bouwvergunning voor de flat niet af te geven.

De gemeente laat aan de regionale omroep weten dat het plan anders moet en zegt te zoeken naar 'mogelijkheden die meer aansluiten bij de Havenkom'. Volgende week gaat de projectontwikkelaar de plannen verder toelichten aan omwonenden.

Onze krant nog niet ontvangen?