Europese regels zorgen voor slechtere suikerbietenoogst
Flevolandse bietentelers zijn ongelukkig met de kwaliteit van hun suikerbieten nu zij niet meer mogen werken met 'coating'. Tot twee jaar geleden konden telers bietenzaad gebruiken met een beschermlaag van zogenoemde neonicotinoïden.
Met de coating zijn de zaadjes en later de kiem 10 weken lang beschermd tegen insecten. Boeren hoeven dan niet gif te spuiten om hun gewas te beschermen. Europa heeft de gecoate suikerbietenzaden verboden omdat bijen er last van hebben. Volgens belangenorganisatie LTO zijn de bietentelers nu genoodzaakt om meerdere keren gif te spuiten.
Maar een aantal voor de bietenteelt schadelijke insecten overleeft dat. Het gevolg is dat de opbrengst per hectare minder is geworden. Ook de hoeveelheid suiker in de biet is lager. Daardoor krijgen de boeren minder geld voor hun oogst.
De Nederlandse boeren voelen zich oneerlijk behandeld. Regeringen in andere Europese landen geven ontheffingen aan hun boeren. In totaal twaalf Europese landen, waaronder België en Frankrijk, gebruiken de gecoate zaadjes gewoon weer. Nederlandse boeren vinden dat er daarom sprake is van concurrentievervalsing en willen dat de Nederlandse regering ook ontheffingen gaat verlenen.
Het Flevolandse Tweede Kamerlid Helma Lodders staat pal achter de boeren. Zij heeft het kabinet gevraagd waarom er geen ontheffingen komen.