Almere City FC schrijft geschiedenis op De Toekomst

Almere City FC schrijft geschiedenis op ‘De Toekomst’. De ploeg van Ole Tobiasen wint vandaag (vrijdag) voor het eerst in de historie een uitwedstrijd van Jong Ajax.

Bovendien zet de formatie met de overwinning de stempel op een recordreeks: elf wedstrijden op rij is het Almere City FC ongeslagen.

De vier vorige ritjes naar Amsterdam-Duivendrecht leverde Almere City FC vier nederlagen op met een alleszeggend doelsaldo van 5 doelpunten voor en 20 tegen. Vooral de laatste twee uitjes naar 020 waren pijnlijk. Vorig jaar verloor Almere City FC met 3-2, terwijl het in de 87e minuut nog een 0-1 voorsprong verdedigde. Over de editie van 2018-2019 wil überhaupt niemand in Almere het nog hebben.

Hoe anders is het Jong Ajax – Almere City FC van 30 oktober 2020.

Van een ouderwetse jump scare voor de Amsterdammers mag je op de vooravond van Halloween gerust spreken. Terwijl in menig Nederlands huishouden de pompoenen worden uitgehold, daar speelt Almere City met de jongelingen van Ajax alsof het voodoopoppetjes zijn. Vanaf de allereerste minuten zijn de speldenprikken raak. Delvechio Blackson stuit na een goede aanval in de openingsminuut nog op keeper Dominik Kotarski, maar niet veel later is het Damon Mirani die de bal binnenwerkt via de ledematen van verdediger Neraysho Kasanwirjo. Nog geen minuut later is de score verdubbeld, wanneer Thomas Verheydt een mokerhamer hanteert voor de 0-2.

Met zo’n weelde weet je dat de Ajacieden moeten komen. Het zorgt er deze regenachtige vrijdagavond voor dat de Amsterdammers redelijk snel in het eigen zwaard lopen. Onder lichte druk van Ajax wordt bij een snelle uitbraak Oussama Bouyaghlafen gevonden en hij zorgt er met een briljante steekpass voor dat Elias Sørensen zijn tweede doelpunt van het seizoen aantekent. Er staan op dat moment 25 speelminuten op de klok.

Als er al een zorgelijke noot is over de eerste helft, dan is het dat de ploeg in kort tijdbestek Radinio Balker en Faris Hammouti uit voorzorg wisselt door blessures. Verder is er weinig aan de hand in het Almeerse kamp. Exemplarisch is een Maradonna-achtige dribbel van Tim Receveur die maar ternauwernood stuit in de doelmond van de keeper. Verdere doelpunten blijven deze eerste acte uit, alhoewel Kotarski net voor het rustsignaal nog maximaal uitgestrekt moet op een kopbal van Verheydt.

Bij de les blijven is het devies van de tweede helft. Jong Ajax dringt aan, maar kan geen vuist maken. Verdediger Frederik Helstrup lijkt tien minuten na rust aan alle twijfel een einde te maken door de allesbeslissende 0-4 in het dak van het doel te schieten. Een minuut later doet hij zijn werk echter ongedaan, wanneer hij een Ajax-speler in het strafschopgebied naar de grond werkt. De strafschop is aan Kenneth Taylor besteed, waardoor de rustmarge van drie snel wordt hersteld.

Het overgrote deel van de tweede helft speelt de wedstrijd zich daarna buiten de strafschopgebieden van beide ploegen af. Jong Ajax wil wel, maar komt te kort, en Almere City FC speelt vanuit een controlerende rol. Het enige interessante tv-moment dat daarna nog volgt is bij de interviews na afloop, waar Ole Tobiasen en Thomas Verheydt op FOX Sports breed uitmeten over de historische overwinning in de schaduw van de Johan Cruijff ArenA.

Aankomende vrijdag mag Almere City FC laten zien dat in eigen huis ook Jong AZ verslagen kan worden. De wedstrijd tegen de Noord-Hollanders begint in het eigen Yanmar Stadion om 21:00 uur. Ook voor deze wedstrijd trekt Almere City FC weer alle registers open om supporters en businessclubleden dicht bij de actie te krijgen.