Plan gasvrije wijken komt voor de zomer

Geschreven door Redactie

Restwarmte afkomstig van datacentra kan mogelijk van pas komen bij de energietransitie in Almere.

Dat schrijft het stadsbestuur in antwoorden op vragen van Leefbaar Almere.

De partij wilde weten hoe de energietransitie in de stad vordert. Dit omdat twee aangekondigde plannen in Haven en Buiten nooit uitgevoerd zijn.


De gemeente liep twee jaar geleden een rijkssubsidie mis voor het gasvrij maken van 500 woningen in Almere Haven. Zonder die subsidie en het officiële predicaat van proefwijk, is het volgens de gemeente financieel en wettelijk bijzonder lastig om de wijk gasvrij te maken. De gemeente heeft daarom de afgelopen twee jaar naar nieuwe mogelijkheden gezocht. Deze zullen in een energietransitieplan worden verwerkt. In dit plan staan de voorgenomen stappen tot het jaar 2030 beschreven. Burgemeester en wethouders denken dit plan voor de zomer aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen.


Leefbaar Almere wilde ook weten of inwoners tot de presentatie van dat plan nog wel zonnepanelen op hun dak mogen leggen. En of ze nog wel andere energiebeperkende of aardgasvervangende stappen mogen zetten. Het stadsbestuur stelt dat dit een vrije keuze is van elke woningeigenaar. Almeerders die dat willen, mogen altijd hun woning laten isoleren en zelfs een warmtepomp aanschaffen. Als de gemeente een wijk uiteindelijk aardgasvrij besluit te maken, betekent dit alleen dat aardgas vanaf dan in die wijk geen keuze meer is, zo stelt het stadsbestuur.


Veel vragen van inwoners

De gemeente zegt dagelijks te worden benaderd door meerdere inwoners die willen weten wanneer het besluit over het aardgasvrij maken van wijken wordt genomen. Ook willen inwoners weten welke alternatieven er dan zijn. Ook huurders melden zich bij de gemeente. Hun wensen worden doorgespeeld aan de wooncorporaties in de stad.