Eis: Werkstraffen voor jongeren wegens straatroven

Geschreven door Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie minderjarige Almeerders werkstraffen en jeugddetentie geëist, deels voorwaardelijk. Ze werden eerder dit jaar opgepakt voor de reeks straatroven in de stad en stonden daar maandag en dinsdag voor terecht.


Een speciaal onderzoeksteam bestaande uit politie en het OM, kreeg in totaal zes minderjarigen in beeld tijdens het onderzoek naar de straatroven. De verdachten komen allemaal uit Almere. Eén verdachte is 17 jaar oud, de rest is 14. Twee van de verdachten werden in oktober veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf. Zij zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij één straatroof en één poging tot afpersing. 

De overige vier verdachten maakten zich volgens het OM schuldig aan meerdere straatroven of pogingen tot afpersing. De hoeveelheid verschilt per persoon, van vier tot tien incidenten. Ook wordt een enkeling verdacht van mishandeling of belediging. Omdat ze zo vaak hebben samengewerkt, worden ze daarnaast verdacht van deelname aan een criminele organisatie.


De zaak van één van de vier verdachten wordt later behandeld. Zijn advocaat kon niet aanwezig zijn bij de rechtszaak. Wanneer deze zaak wordt behandeld, is niet bekend. 

De officier van justitie eiste tegen de andere drie verdachten werkstraffen en jeugddetentie van 90 tot 180 dagen, waarvan een groot deel voorwaardelijk. Ook wil het OM dat de jongeren toezicht en begeleiding krijgen. Daarnaast moeten ze volgens de officier een contactverbod met de medeverdachten en de slachtoffers krijgen. Verder zijn gedragstrainingen en medewerking aan een zinvolle dagbesteding zoals school geëist.

Tegen twee van de drie eiste de officier een locatie-gebod: dat betekent dat ze op bepaalde momenten op een bepaalde plek moeten zijn, bijvoorbeeld thuis. Voor de derde verdachte eiste het OM jeugd-tbs. Daarnaast moeten ze samen de slachtoffers vergoeden voor de schade.


De rechtbank doet op 15 december uitspraak.

Onze Ambassadeurs