Flink meer boetes voor rijden met telefoon

Geschreven door Redactie

Het aantal boetes voor telefoongebruik achter het stuur is in 2019 flink gestegen in Flevoland. Dat blijkt uit analyse van CJIB-cijfers door dataplatform LocalFocus. In totaal nam het aantal boetes dat jaar toe met ruim 72 procent, in vergelijking met het aantal boetes in 2018.

De politie schreef vorig jaar in Flevoland 2.597 boetes uit aan mensen die achter het stuur of op de fiets met hun telefoon bezig waren.

Het gaat hierbij om mensen die op dat moment in Flevoland reden, dus niet per se om mensen die ook in Flevoland wonen. De prenten waren samen goed voor ruim 548.000 euro. Het jaar ervoor gingen iets meer dan 1.500 mensen op de bon voor telefoongebruik tijdens het sturen. In heel Nederland nam het aantal boetes voor telefoongebruik achter het stuur flink toe. Er werden er in 2019 ruim 120.000 uitgedeeld, ruim de helft meer dan een jaar eerder. Dat is deels te verklaren doordat telefoongebruik op de fiets vanaf 1 juli 2019 verboden is. In de tweede helft van vorig jaar werden er landelijk zo'n 21.000 boetes uitgedeeld aan bellende of appende fietsers in het verkeer.  

Toch blijft er ook zonder deze fietsboetes nog een behoorlijke stijging te zien: van iets meer dan 80.000 betrapte bestuurders in 2018 naar meer dan 100.000 vorig jaar. Het aanpakken van afleiding in het verkeer is volgens de politie 'een topprioriteit'. Er wordt onder meer een touringcar ingezet om deze overtreders te betrappen.

Onze krant nog niet ontvangen?