Carbidschieten mag tot nu toe in vier Flevolandse gemeenten

Geschreven door Redactie

Na Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde heeft ook de gemeente Dronten besloten dat er komende jaarwisseling met carbid mag worden geschoten. Dat zei burgemeester Jean Paul Gebben donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering. Het carbidschieten kan volgens Gebben, omdat er aangewezen plekken zijn waar toezicht kan worden gehouden.

De Flevolandse gemeenten bepalen zelf of ze het carbidschieten, dat buiten het vuurwerkverbod valt, toestaan. "Gemeenten moeten dat zelf regelen met een APV (Algemene Plaatselijke Verordening, red.)", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. "Ons advies luidt dat je het lokaal moet afwegen." De gemeenten en de Veiligheidsregio spreken er volgende week nog wel over in een overleg.

Carbidschieten gaat in Lelystad en Zeewolde anders dan in voorgaande jaren. Zo mag het afsteken daar alleen tussen 10.00 en 17.00 uur. Lelystad overweegt vooraf aanmelden en een alcoholverbod en Zeewolde denkt na over vakken, waarin het carbid moet worden afgeschoten. In Noordoostpolder komen er nieuwe afsteekplekken bij in de dorpen. De gemeente is daarover nog in gesprek.

De gemeenten Almere en Urk laten weten dat nog niet is besloten of er dit jaar al dan niet met carbid geschoten mag worden.

Onze Ambassadeurs