Yarden hoeft toch niet hele uitvaart naturapolishouders te betalen

Geschreven door Redactie

Uitvaartverzekeraar Yarden uit Almere mocht zijn naturapakketpolissen wel eenzijdig aanpassen.

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep bepaald. Eerder werd in een kort geding door een andere rechter geoordeeld dat dit niet zomaar mocht.

De zaak gaat over oude pakketpolissen die dekking boden voor een complete begrafenis of crematie. Die polis was zo'n 10.000 euro waard. Medio 2019 liet Yarden aan 390.000 polishouders weten die financiële verplichting niet langer na te kunnen komen. Nabestaanden krijgen sindsdien nog maar zo'n 2.800 euro vergoed. Het bedrijf gaf aan dat dit nodig is omdat het in de toekomst anders onvoldoende buffers heeft om te kunnen voldoen aan wettelijke financiële verplichtingen. Het juridische getouwtrek zorgde ervoor dat Coöperatie Dela eind september afzag van een overname.

De wijziging in polis zorgde ervoor dat 19 polishouders een kort geding aanspanden. De voorzieningenrechter oordeelde dat Yarden de financiële problemen aan zichzelf te wijten heeft en dat de polis niet aangepast mocht worden. Het bedrijf ging daarop in hoger beroep. Met succes, want volgens het gerechtshof staat de uitvaartverzekeraar in zijn recht. Daarnaast zou het ook in het belang van de polishouders zijn omdat een faillissement nog erger is.

Yarden schrijft in een verklaring dat door deze uitspraak de weg weer open is voor het vinden van een duurzame oplossing. ''Marktverkenning volgt om te komen tot een verkoop van Yarden om die duurzame oplossing vorm te geven.''


Volgens het bedrijf bevestigt de uitspraak dat het aanpassen van de polis het laatste redmiddel was voor de polishouders en dat het geen andere middelen ter beschikking had om te kunnen voldoen aan de wettelijke solvabiliteitseisen.



Onze Ambassadeurs