Gemeente wil grip op jeugdzorg met nieuwe maatregelen
De gemeente Almere gaat maatregelen invoeren om grip terug te krijgen op stijgende kosten van de jeugdzorg. De gemeente moet momenteel jaarlijks ruim 10 miljoen euro bijleggen om de financiën rond te krijgen.
Op den duur kost de jeugdzorg van Almere jaarlijks ruim 70 miljoen euro. De extra uitgaven gaan onder meer ten koste van het groot onderhoud van verouderde wijken in de stad.
De gemeente wil nu gaan werken met een jaarlijks budget waarmee externe aanbieders zorg kunnen geven aan hulpbehoevende jongeren en gezinnen. De uitgaven door die partijen kennen wel richtlijnen, maar zijn niet juridisch bindend. De grootste besparing moet dan ook komen uit een beter 'contractmanagement' met deze aanbieders. De gemeente wil daarin duidelijkere afspraken maken met deze partijen en hun uitgaven actief monitoren. Mochten de kosten dan toch hoger uitpakken dan verwacht, kan de gemeente als paardenmiddel een 'hard budgetplafond' instellen.
Een proef in Almere Haven en Poort die eerder dit jaar begon, wordt ook verder uitgebreid. Onder de naam 'Stut & Steun' krijgen gezinnen die langdurige hulp nodig hebben gezinsbegeleiding. In deze teams komen maatschappelijk werkers van verschillende expertises, zoals schuldhulpverlening en verslavingszorg, bij elkaar. Samen maken deze teams één plan van aanpak voor een gezin: '1 gezin, 1 plan' heet die aanpak. De verwachting is dat er komend jaar zo'n 200 Almeerse gezinnen op deze manier begeleid zullen worden.
Het nieuwe plan van aanpak breidt ook de pilot 'Sterk in De Wijk' verder uit. Hierin krijgen scholen een grotere rol in het voorkomen van problemen. Door kinderen met beginnende problemen te ondersteunen voordat ze in jeugdhulp terecht komen, hoopt de gemeente grotere problemen voor te zijn en bovendien problemen wat 'normaler' te maken. In 2022 moet dit programma op 73 basisscholen in Almere aangeboden worden.
Met in totaal tien maatregelen hoopt de gemeente Almere de kosten van jeugdzorg de komende jaren binnen de perken te houden. De aanpak is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen waarmee de gemeente de komende jaren in totaal ruim 40 miljoen euro gaat bezuinigen in haar uitgaven. Donderdag krijgt de gemeenteraad de kans te reageren op het voorstel.