Paarse vrijdag: ‘Blijf jezelf!’

Geschreven door Redactie

In de afgelopen drie jaar was de #AllTogetherChallenge gekoppeld aan de internationale Coming Out Day (jaarlijks op 11 oktober), met als meest zichtbare uiting dat alle aanvoerders in betaald- en amateurvoetbal een regenboogband droegen. Vanwege alle COVID-19 perikelen is dit jaar besloten om de aandacht te verleggen naar Paarse Vrijdag.

Paarse Vrijdag is al sinds jaren de dag waarop jongeren in Nederland laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten of gepest mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt.


In het speelweekend rondom 11 december 2020 zullen er diverse acties plaatsvinden in de voetbalwereld: 


De aanvoerders van alle teams spelen met een speciale aanvoerdersband. Dit jaar is dat geen regenboogband, maar een ‘#OneLove’ aanvoerdersband. #OneLove is de reeds gelanceerde campagne voor verbinding en is onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen discriminatie, ‘Ons voetbal is van iedereen’. 

Alle coaches en (assistent) scheidsrechters dragen, net als afgelopen jaar, een regenboogspeldje.

FOX Sports maakt dit voetbalweekend opnieuw gebruik van de regenboogplopkappen.

Nieuw dit jaar is dat bij alle thuisspelende clubs regenbooghoekvlaggen zullen wapperen.

De spelers van Telstar spelen tijdens hun wedstrijd op 11 december in een speciaal ontworpen regenboogtenue.

Aangezien Paarse Vrijdag voornamelijk gericht is op scholieren in Nederland, worden in de ochtend van 11 december (tussen 9:00 – 12:00 uur) diverse online gastlessen over het thema ‘jezelf kunnen zijn’ verzorgd. Gastdocenten uit de voetbalwereld zijn onder andere topcoach Louis van Gaal, scheidsrechter Jeroen Manschot, journaliste Barbara Barend, Telstar-voorzitter Pieter de Waard en profvoetballers Ralf Seuntjens en Kees Luijckx. Naar schatting doen meer dan 1000 basisscholen mee. Het complete rijtje gastdocenten is te vinden op onlinegastles.nl/paarsevrijdag.

Onze Ambassadeurs