Deze week al 40 procent minder operaties, vorige week 26 procent
Nederlandse ziekenhuizen hebben het aantal minder urgente operaties aan het begin van deze week al afgeschaald met 40 procent ten opzichte van de normale situatie. Vorige week was dat 26 procent.
De redenen waren het stijgende aantal covid-19-patiënten, de hoge werkdruk en het hoge ziekteverzuim onder het personeel (8 procent).
Gisteren werd bekend dat alle niet-urgente zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken wordt geschrapt om personeel vrij te maken voor de behandeling van covid-19-patiënten. De cijfers komen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder zegt dat er regionaal afspraken moeten worden gemaakt over hoe de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk kan worden benut.
Ziekenhuizen moeten daarbij prioriteit geven aan (semi-)acute en kritieke planbare zorg. Dat kan betekenen dat personeel dat normaal gesproken voor minder urgente planbare zorg wordt ingezet, moet bijspringen. Als er dan nog capaciteit over is kunnen deze medewerkers voor minder urgente zorg worden ingezet. De NZa wil zo voorkomen dat het stuwmeer aan uitgestelde zorg nog groter wordt.
De waakhond voor de zorg stelt vast dat het aantal verwijzingen naar de ggz met name onder jongeren is gestegen. Onderzoek van de ggz-branchevereniging bevestigt dit beeld.