Kabinet moet netwerk AED’s landelijk dekkend maken

Geschreven door Redactie

Het kabinet moet zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van AED’s, vindt de PvdA. Dit mobiele apparaat, ook wel een defibrillator genoemd, is een levensreddend hulpmiddel voor mensen met een hartstilstand.   

,,Iedereen weet dat dit levens redt”, zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. ,,Op dit moment kunnen burgers via de Hartstichting een AED aanvragen met de buurt, maar ze moeten dit zelf betalen. Dat leidt tot ongelijkheid. Daarom vraag ik de minister om ervoor te zorgen dat er een landelijk dekkend netwerk AED’s komt.” Verschillende bedrijven bieden ook AED's aan via internet. Te huur, voor enkele tientjes per maand, of te koop vanaf ongeveer 1150 euro.  

Vorig jaar heeft de Hartstichting samen met het landelijke reanimatie-oproepsysteem HartslagNu in kaart gebracht waar nog AED’s missen. Op ruim 1600 plekken na, heeft Nederland een dekkend netwerk. In totaal zijn er nu rond de 24.000 AED’s in Nederland aangemeld bij HartslagNu, waarvan circa 17.500 dag en nacht beschikbaar zijn. Op de website van de Hartstichting kan iedereen kijken of er in zijn of haar omgeving nog een AED mist.  

Ploumen zal haar vraag nu neerleggen bij minister Van Ark (Medische zorg). Onze krant nog niet ontvangen?