Derde deelplan in Warande, De Nooten, in voorbereiding

Geschreven door Redactie

De Nooten is het derde deelplan in Warande in Lelystad. Het bevat twee woongebieden die het Elzenpark met het Esdoornpark verbindt en herbergt één van de hoofdfietsroutes van de wijk. Woningen oriënteren zich op beide parken, aan de Torenvalktocht en nader te ontwerpen binnengebieden.

In De Nooten zullen verschillende nootdragende boomsoorten de naam eer aan doen. Eerst wordt gestart met het buurtje Klein Nooten. Dit ligt tussen de Orchideelaan, De Zonnedauwlaan en het toekomstige Esdoornpark. Naar verwachting worden de kavels halverwege 2021 aan ontwikkelaars uitgegeven.

Het stedenbouwkundig plan voor Klein Nooten bestaat uit vijf bouwblokken waarin zoveel mogelijk vrijstaande woningen worden georiënteerd op het nieuwe Esdoornpark, de brede Orchideelaan en Torenvalktocht en op de Zonnedauwlaan. Vanuit de Orchideelaan fungeert een groen opgezette, brede woonstraat met statige rijwoningen straks als heldere toegang tot het buurtje en vormt de entree naar het Esdoornpark. De overige straten worden intiem en kleinschalig, met voldoende ruimte voor bomen en groen. In deze straten is ruimte voor twee-onder-één-kapwoningen en Tiny Houses. De bouwhoogte van de woningbouw in het plan varieert van één tot twee bouwlagen met een kap. Deelgebied 1 in Warande is opgebouwd uit een aantal buurtjes met een eigen sfeer en identiteit. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw Beeldregieplan, waarin de architectuur voor de woningen in Klein Nooten wordt vastgelegd. Wat vaststaat is dat de bebouwing een uitdrukkelijk landelijk dorpse, uitstraling krijgt en enigszins statig is. Om de landelijke uitstraling van de nieuwbouw te benadrukken worden de woningen met meer dan één bouwlaag afgedekt met een steile kap. De gevels van de woningen worden geheel of gedeeltelijk uitgevoerd in hout. Dit levert niet alleen een fraai beeld op, maar is ook nog eens heel duurzaam. Voor een optimale oriëntatie op de openbare ruimte wordt ingezet op bebouwing met dak-overstekken, veranda’s of erkers. Alles in landelijke, ingetogen kleurtinten; dit wordt nog nader uitgewerkt.

Er wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de erfafscheidingen, De erfafscheidingen in de voortuinen zijn in de vorm van stenen tuinmuurtjes in de lanen en hagen in de woonstraten. Begroeide dubbelstaafmathekwerken vormen de erfafscheidingen van achtertuinen die grenzen aan het openbaar gebied.

Ga voor meer informatie naar de website.

Onze Ambassadeurs