Rutte: 'Derde coronagolf op komst, lockdown tot 2 maart'

Geschreven door Redactie

"Het is onvermijdelijk om de lockdown te verlengen tot 2 maart." Dat heeft premier Rutte gezegd op de persconferentie over de coronamaatregelen.

Ondanks dat de besmettingscijfers dalen, lijkt er een derde coronagolf aan te komen. Oorzaak daarvan is de Britse coronavariant.

De Britse variant is veel besmettelijker dan de normale variant. Inmiddels is twee derde van alle nieuwe besmettingen afkomstig van de Britse variant. Rutte gaf aan dat als deze variant er niet was, dat er dan een mogelijkheid was voor versoepeling. Er is nog geen besluit genomen over de verlenging van de avondklok. Rutte heeft daarvoor advies gevraagd aan het Outbreak Management Team. Vooralsnog loopt de avondklok gewoon af op 10 februari, maar dat zou verlengd kunnen worden.

Op 8 februari gaan wel de scholen in het primair onderwijs weer open. Dat geldt ook de kinderopvang. Wel komen er strikte voorwaarden. Bij een positief persoon in de klas, moet de hele klas in quarantaine, inclusief de leraar. Het middelbaar onderwijs gaat zeker niet open voor begin maart. Vanaf 10 februari kunnen mensen bestellen en afhalen in winkels. Dat kan alleen onder strenge voorwaarden, volgens Rutte. Afhalen kan alleen buiten bij de winkel, alles om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk mensen bij elkaar zijn. Minister De Jonge van Volksgezondheid gaf een update over het vaccineren. Hij gaf aan dat we trager zijn gestart dan de buurlanden. "Maar dat lopen we nu in". We moeten ons volgens De Jonge de komende tijd instellen op tegenvallende leveringen van vaccinaties.


Onze Ambassadeurs