Supermarkten blijven betalen voor vrije uitloopeieren ondanks ophokplicht

Geschreven door Redactie

Supermarkten blijven betalen voor vrije uitloopeieren ondanks ophokplicht

Pluimveehouders met vrije uitloopkippen krijgen ook na 12 februari dezelfde prijs voor hun eieren. Dat laten LTO en de Nederlandse vakbond pluimveehouders (NVP) weten. De supermarkten blijven deze eieren inkopen voor de oude prijs. Door de vogelgriep geldt er een ophokplicht voor alle kippen. Hierdoor kunnen vrije uitloopkippen niet naar buiten.

De kippen zitten op 12 februari langer dan zestien weken in de schuur. Dat betekent dat de eieren formeel niet meer verkocht mogen worden als vrije uitloopeieren, maar worden afgewaardeerd tot scharreleieren. Scharreleieren leveren minder geld op dan vrije uitloop eieren.

Pluimveehouder Ad van der Weele uit Lelystad heeft een pluimveebedrijf vrije uitloopkippen. Hij is erg blij dat de supermarkten besluiten om toch de eieren te gaan betalen als vrije uitloopeieren. Als zijn eieren zouden worden afgewaardeerd, dan zou de boer wekelijks enkele duizenden euro's mislopen.

Andere verpakking

De vrije uitloopeieren komen wel in een andere verpakking. Daarop is te zien dat het om vrije uitloopeieren gaan die afkomstig zijn van opgehokte kippen. Volgens LTO en NVP laten de retailers hiermee hun loyaliteit zien aan de kippenboeren.

Wanneer de kippen weer naar buiten mogen, is nog niet duidelijk. Volgens pluimveehouder Van der Weele is de druk van het virus nog hoog. Trekvogels verspreiden het virus en die vliegen nog over tot april. De Lelystadse pluimveehouder verwacht dan ook dat zijn kippen voorlopig nog binnen moeten blijven.