Zo gaat de overkapping van busstation 't Oor eruitzien

Geschreven door Redactie

Uit twaalf verschillende ontwerpen heeft de gemeente Almere de gele overkapping van Armada Mobility BV gekozen als winnaar voor busstation 't Oor boven snelweg A6.

De 100 meter lange overkapping viel in de smaak vanwege het markante ontwerp. Volgens de gemeente Almere is het een visitekaartje voor de stad.

De gemeente had een prijsvraag uitgeschreven nadat de gemeenteraad in 2018 besloot dat het wilde dat reizigers droog en uit de wind op de bus konden wachten in plaats van een open betonvlakte boven de snelweg.

Daglichtpatroon

Voor het budget van twee miljoen euro maakt Armada Mobillity BV een overkapping met een grote centrale wachtruimte. "Door het deels licht doorlatende dak valt veel daglicht naar binnen. In het plafond van de wachtruimte wordt schematisch de plattegrond van Almere geperforeerd. Hierdoor ontstaat overdag een dynamisch daglichtpatroon op de vloer", aldus de gemeente.

De kap bestaat volgens de gemeente ook volledig uit circulaire materialen. Dat betekent dat ze na gebruik volledig recyclebaar zijn. De kap wordt gemaakt uit staal, glas en bamboe. Op het dak liggen zonnepanelen die energie leveren voor de informatiepanelen en de verlichting 's avonds in het busstation.

Het gaat nog om een voorlopig ontwerp. De komende maanden gaat de welstandscommissie ernaar kijken en wordt er gewerkt aan de definitieve versie. De bouw zal na de zomer starten en uiteindelijk moet de overkapping in december klaar zijn.
Onze Ambassadeurs