Volledig jachtverbod in provincie niet meer aan de orde door dooiaanval

Geschreven door Redactie

Een volledig jachtverbod in Flevoland is niet meer aan de orde door het intreden van de dooi deze week. Dat antwoordt het college van Gedeputeerde Staten op vragen van de Partij voor de Dieren. Die had gevraagd om het jagen volledig stil te leggen in verband met het strenge winterweer.

De provincie geeft nu aan dat ze er klaar voor was om ontheffingen tijdelijk in te trekken. Die ontheffingen zijn er voor jagers die landbouwschade bestrijden. Maar de terugkeer van temperaturen boven nul zorgt ervoor dat het intrekken van die ontheffingen niet meer van toepassing is. Wanneer de winterse periode langer had geduurd, dan waren de ontheffingen wel ingetrokken.

Het reguliere jachtseizoen was nog gesloten, zo schrijft GS. Soorten als houtduif, wilde eend, fazant, konijn en haas werden dus sowieso niet bejaagd vorige week. Tijdens de winterse week waren wel ontheffingen voor de jacht op edelhert, damhert, ree en grauwe gans van kracht. Die ontheffingen zouden bij een langere winterse periode zijn ingetrokken. Het afschot in de Oostvaardersplassen valt volgens de provincie overigens buiten de beleidslijn waardoor sluiting van de jacht mogelijk is.

Fractievoorzitter Jesse Luijendijk van PvdD zei bij de start van de winterinval nog het volgende: "De dieren raken verzwakt en uitgeput door de kou en doordat er weinig voedsel en water beschikbaar is. Het minste wat we voor deze dieren kunnen doen is ze met rust laten en niet afknallen."




Onze Ambassadeurs