Nog geen besluit over nieuwe Floriade-directeur

Geschreven door Redactie

Het is nog niet duidelijk of de vertrekkend Floriade-directeur Pieter Cloo een opvolger krijgt.

De gemeenteraad van Almere heeft daar donderdagavond nog geen besluit over genomen. Over twee weken wordt er verder gedebatteerd.

De PVV en de Partij voor de Dieren hadden een debat aangevraagd om als gemeenteraad het plotselinge vertrek van de Floriade-directeur te bespreken. De inzet van het debat was de vraag of er een opvolger voor Cloo moet worden gezocht. Meerdere partijen vinden dat de overgebleven directeur Sven Stimac prima in staat is om het evenement te organiseren.

De Floriade BV én wethouder Jan Hoek denken dat het beter is om een opvolger voor Cloo te zoeken. Volgens wethouder Jan Hoek is het vooral de taak van de opvolger om sponsoren te vinden. Het commerciële deel van de Floriade is een te grote opdracht om die op het bord van Stimac te leggen, vindt Hoek.

Een aantal partijen wil naar aanleiding van de discussie moties indienen die oproepen geen vervanger voor de directeur te gaan zoeken. Over die moties wordt bij de eerstvolgende Politiek Markt gesproken en gestemd.

Het is de toon die de muziek maakt

In het debat werd ook nadrukkelijk gedebatteerd over de toon waarop er in de gemeenteraad wordt gesproken over de Floriade. Vertrekkend directeur Pieter Cloo noemt de toon van de raad negatief en zegt dat dat één van de redenen is voor zijn ontslag. Wethouder Jan Hoek zegt dat Cloo daar een punt heeft. "Het is aan elke fractie zelf welke woorden zij kiezen, maar je moet je ook bedenken dat woorden gevolgen hebben. Als je je op donderdagavond scherp negatief uit laat over de Floriade, dan moet je je ook beseffen dat het dan op vrijdag moeilijk is om investeerders te enthousiasmeren voor deelname aan het evenement."

De Partij voor de Dieren en de PVV zijn het daar niet mee eens. Zij stellen dat het hun taak is als volksvertegenwoordiger om de pijnpunten te benoemen. "Het kan niet zo zijn dat ik als raadslid pas achteraf kritische vragen mag stellen", zei Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren. Andere partijen zoals Leefbaar Almere, het CDA en de VVD zeiden dat het tijd wordt om vooruit te kijken. "We hebben nog een jaar te gaan", zei Ulysse Ellian van de VVD. "Of je nu voor of tegen de Floriade bent, we moeten alles op alles zetten om de Floriade tot een succes te maken. Dat is in het belang van de stad."

Onze Ambassadeurs