Uitvaartbranche groeit als kool

Geschreven door Redactie

Het aantal uitvaartondernemingen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Met een groei van 44 procent in de laatste vijf jaar kwamen er nergens meer uitvaartondernemers bij dan in Flevoland.

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In 2016 telde Flevoland 36 uitvaartondernemingen. Dat zijn er nu 52.

In bijna alle gevallen is een uitvaartonderneming een uitvaartverzorger. Zij staan de nabestaanden bij in het regelen van allerlei zaken rondom de afscheidsceremonie. Er zijn ook steeds meer eenmanszaken in de sector. De Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) denkt dat dit aantal onder andere stijgt doordat mensen 'na het verlies van een dierbare voor zichzelf beginnen in de uitvaartbranche', ze iets willen doen dat 'zingeving' biedt of omdat ze 'ervaring op hebben gedaan bij een uitvaartbedrijf en nu voor zichzelf beginnen'.

Volgens de brancheorganisatie wordt er door de vergrijzing ook een groei verwacht in het aantal uitvaarten. Nu zijn het er ongeveer 155.000 per jaar; in 2040 is dat aantal waarschijnlijk gestegen tot 220.000.