Vrijwilligers redden gemiddeld zes levens per maand in Flevoland

Geschreven door Redactie

Getrainde vrijwilligers hebben vorig jaar in Flevoland gemiddeld zes mensen per maand succesvol gereanimeerd. Dat zegt Aart Bosmans van HartslagNu.

De gereanimeerden hielden geen blijvende schade over aan hun hartstilstand.

Als iemand een hartstilstand krijgt zijn er in Flevoland nu ruim 5.500 burgerhulpverleners die kunnen helpen met reanimeren. Vaak wordt gebruik gemaakt van een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Aart Bosmans van HartslagNu: "73 mensen hebben vorig jaar in Flevoland geen blijvende schade overgehouden aan hun hartstilstand, mede dankzij de snelle komst van de burgerhulpverleners. We moeten nog een paar stapjes zetten. Maar dan hebben we in Flevoland een mooie dekking met AED's en burgerhulpverleners."

De dekking is nog niet overal in orde. Vooral Almere kent nog wat zwakke plekken. De stad wil samen met de hartstichting en HartslagNu een wervingscampagne opzetten voor meer burgerhulpverleners. Dat idee ontstond vorig jaar december na een motie van de VVD en de ChristenUnie over de AED's in het stadshart. Almere heeft overigens nog geen contact met de Hartstichting en HartslagNu gehad over zo'n campagne.

"De overlevingskansen van een patiënt met een hartstilstand is vrijwel nul als die tien minuten moet wachten eer de ambulance er is. Daarom zijn de mensen in de buurt en de AED's zo belangrijk. Ze kunnen er snel zijn en dat is cruciaal om een hartstilstand zonder blijvende schade te overleven", zegt Bosmans.

Er is inmiddels ook in het buitenland belangstelling voor het Nederlandse systeem. "In Litouwen en Italië draait het systeem al. België onderzoekt het en in de grensstreek met Duitsland draait een pilot."

Almere kiest voor een doorlopende wervingscampagne, zo laat de gemeente weten. De gemeente gaat daarover nog in overleg met de Hartstichting en HartslagNu. Het is nog niet duidelijk wanneer de speciale wervingscampagne voor extra burgerhulpverleners gaat beginnen.





Onze Ambassadeurs