Rutte: huidige maatregelen verlengd tot 30 maart, kleine aanpassingen

Geschreven door Redactie

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot 30 maart. Er komen alleen kleine aanpassingen en correcties. Dat zei premier Rutte maandagavond op een persconferentie.

Zo zijn zwemlessen en afzwemmen vanaf 16 maart weer mogelijk.

Een belangrijke overweging is dat kinderen tijdens de aankomende zomer veilig moeten kunnen zwemmen. Wel gelden er bepaalde regels. Zo zijn de kleedkamers open, maar de douches niet. Ook blijven kinderen thuis bij klachten en moeten ouders buiten wachten.

Volwassenen mogen weer met vier mensen samen sporten. Vanaf 3 maart mochten jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar al in teamverband buiten sporten. Dat geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. De competities worden nog niet hervat.

Voor kleine winkels geldt nog steeds een maximum van twee klanten. Daarboven is de norm 1 klant per 25 vierkante meter. De avondklok blijft van kracht. Alleen voor de Tweede Kamerverkiezingen wordt een uitzondering gemaakt.

Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag, nu is dat er nog één. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn.

Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie. Nu geldt nog het dringende advies om in Nederland te blijven. Dat reisadvies geldt tot ten minste 15 april. Volgens Rutte snakt iedereen ernaar om er weer even tussenuit te kunnen. "Laten we hopen dat er dan ook op dit punt iets meer kan."

Rutte hoopt rond Pasen 'nieuwe stappen' te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Daarbij hoopt hij vooral de horeca meer perspectief te kunnen bieden. Over vier weken is het tweede paasdag.

Onze Ambassadeurs