Plannen voor cluster datacenters langs snelweg A6/A27

Geschreven door Redactie

Er zijn plannen voor een cluster datacenters van maximaal 150 hectare groot vlakbij Almere. Daarvoor is een stuk land in beeld langs de snelwegen A6 en A27. Het gaat om grond van de gemeente Zeewolde in het gebied Oosterwold.

De plannen zijn te lezen in de eerste versie van het 'Verstedelijkingsconcept Metropoolregio Amsterdam 2030/2050'. Daarin werken de provincies Noord-Holland, Flevoland en de gemeenten die daarbinnen vallen samen. Het doel is versterken van de economie, het verbeteren van de bereikbaarheid en grootschalige woningbouw. Het cluster wordt genoemd in een 'ambtelijk concept' waar gemeenteraden en Provinciale Staten nog over mogen meepraten. Over een jaar moet er een definitief plan liggen.

Volgens de MRA onderzoekt de gemeente Almere momenteel in samenwerking met de gemeente Zeewolde of een datacenter op die plek wel past. De gemeente Zeewolde ontkent overigens bij het onderzoek betrokken te zijn en zegt ook geen onderdeel te zijn van de Metropool Regio Amsterdam.

Als de datacenters worden gerealiseerd, is dat een tweede locatie binnen de grenzen van gemeente Zeewolde. Naast het bestaande bedrijventerrein Trekkersveld zijn vergevorderde plannen voor een datacenter van 166 hectare groot. De laatste weken nemen kritische geluiden over de komst daarvan toe.



Onze Ambassadeurs