Transparante gondels: 'Bang voor studenten die met billen bloot gaan'

Geschreven door Redactie

Oppositiepartijen in Almere zijn met stomheid geslagen door de doorzichtige gondels van de Floriadekabelbaan.

Maandag werd duidelijk dat gondels transparant blijven, terwijl met Rijkswaterstaat is afgesproken dat passagiers niet zichtbaar mogen zijn voor weggebruikers op de A6.

"De gondels blijven zoals ze nu zijn", zei Jelle Mertens van fabrikant Doppelmayr maandag over de kabelbaan. "Ze zijn transparant zodat er goed toezicht mogelijk is op de stations maar ook op het tracé." Volgens Mertens zijn er wel maatregelen genomen om mensen zo min mogelijk zichtbaar te maken, zoals een maximale hoogte van de masten. Dit werd bevestigd door de Floriade. Rijkswaterstaat heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gondels.

'Omgekeerde wereld'

Toon van Dijk van de PVV heeft het nieuws over de doorzichtige gondels met verbazing gelezen. "De gondels gaan nu al ongeblindeerd over de A6 heen. Wat ik kan vaststellen is dat dit niet conform de afspraken is. Het is de omgekeerde wereld en ik begrijp het ook écht niet. Rijkswaterstaat is duidelijk geweest en heeft de voorwaarden opgesteld. Om dan zelfstandig als Floriade te besluiten om toch transparante gondels te doen, lijkt mij niet goed."

De fractievoorzitter is bang voor studenten die met de billen bloot gaan. "Nu zijn die dingen nog leeg. Straks gaan daar mensen heb. Ik zie het al gebeuren dat een stel studenten de broek naar beneden trekt en met de billen tegen de ruiten gaan staan. Dat doen ze in wintersteden ook."

Van Dijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Hij is benieuwd of de gemeenteraad verkeerd is voorgelicht toen er werd besloten om geen milieueffectrapportage op te stellen. "De raad heeft dat besluit genomen op basis van documenten waarin staat dat de gondels geblindeerd zouden worden."



Onze Ambassadeurs