Consumentenbond eist 1,5 miljard van TikTok

Geschreven door Redactie

De Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy eisen dat socialmediabedrijf TikTok alle Nederlandse kinderen die op het platform zitten of hebben gezeten een schadevergoeding betaalt van rond de 1000 euro. De twee organisaties dienen een claim van 1,5 miljard euro in bij het  moederbedrijf ByteDance.

Tiktok heeft volgens de Consumentenbond en de stichting jarenlang illegaal persoonsgegevens verzameld van Nederlandse kinderen en deze  verhandeld. Met de data van tussen de 1,2 en 1,6 miljoen kinderen kon TikTok gericht advertenties verkopen aan bedrijven.

Een deel van de winst van 37 miljard dollar vorig jaar is te danken aan die profielinformatie "De handelwijze van TikTok is pure uitbuiting. Het bedrijf verdient honderden miljoenen per jaar over de rug van kinderen", aldus directeur Sandra Molenaar. De data werd bovendien naar het buitenland verstuurd, waardoor onduidelijk is of de gegevens wel veilig worden bewaard. De gegevens moeten daarom verwijderd worden, eisen de Consumentenbond en de stichting.

Als TikTok niet op de eis ingaat, dan stappen de twee organisaties naar de rechter. De advocaten die de claim juridisch hebben voorbereid, zijn overtuigd van de winst. Vooral omdat het om kinderen gaat, een kwetsbare groep.

Onze Ambassadeurs