Almere moet zich aansluiten bij oproep nationale feestdag Keti Koti
Het is een gemiste kans dat Almere zich niet heeft aangesloten bij de vier grote steden om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Dat vindt Anneke Dalger, organisator van de Keti Koti viering in Almere. "Almere is geen dorp meer, dat hoort tussen de grote steden. Ik weet wel dat je de grote vier hebt. Maar Almere heeft relatief gezien de meeste Caribische inwoners."
Vorige week stuurden de wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een lobbybrief naar de partijleiders van de Tweede Kamer, met de oproep om aan een volgende regering opdracht te geven voor een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden. Ook zou Keti Koti dan een nationale feestdag moeten worden.
Dalger had graag gezien dat Almere zich hierbij had aangesloten. "Hoe breder we als steden het draagvlak tonen, hoe beter. Het is namelijk niet iets van de grote steden alleen, het is een gemeenschappelijke geschiedenis die ons allemaal aan gaat. Voor veel Nederlanders die uit de overzeese gebieden komen, is het een vorm van erkenning. Dit hoort in de Nederlandse samenleving thuis."
Keti Koti is een Surinaamse feestdag, die stilstaat bij de afschaffing van de slavernij. De laatste jaren komt steeds meer aandacht voor het slavernijverleden van Nederland. Zo wordt ook op steeds meer plekken in het land Keti Koti gevierd. In navolging van Amsterdam, Rotterdam en Almere, is er nu ook een herdenking in Zwolle bijvoorbeeld. "We hebben onderling een app-groep. Fijn dat we het op steeds meer plekken vieren, want het hoort niet alleen in de hoofdstad. Je wilt de geschiedenis aan iedereen vertellen en niet iedereen woont in Amsterdam. Je wilt het in je eigen plek herdenken."
Keti Koti wordt in Almere op 30 juni gehouden.