Opnieuw stakingsdag kinderopvang, negen centra in Flevoland dicht

Geschreven door Redactie

Van de 538 kinderopvanglocaties in Nederland die donderdag deelnemen aan de landelijke staking, doen er slechts negen uit Flevoland mee.

Hoeveel personeelsleden er in Flevoland precies het werk neerleggen, is niet bekend. De twee werkgeversorganisaties, Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), bereikten onlangs een cao-akkoord met vakbond CNV. Daar is FNV woedend over, omdat het nieuwe akkoord niks tegen werkdruk doet.

Er is wegens de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries nog even overwogen om de staking niet door te laten gaan, maar de FNV zag hierin niet genoeg aanleiding voor een annulering. Het is de tweede stakingsdag in korte tijd. Vorige week werd ook al gestaakt.

Een andere reden voor de FNV om de staking plaats te laten vinden, is het feit dat de actie bij ouders al aangekondigd was. De organisatie van de staking was "een gedoe", zegt David Gribnau van kinderopvangorganisatie Partou/Smallsteps. Het bedrijf heeft vier deelnemende kinderdagverblijven in Almere. Groepen moeten worden samengevoegd en sommige locaties moeten helemaal dicht.

Ouders met kinderen op Smallsteps Laterna aan de Buñuellaan hebben pech. De opvang blijft gesloten. De kinderen worden niet in een andere groep gezet en moeten een dagje thuisblijven. Gribnau is daar helder over: “Dicht is dicht.”

De meeste ouders zijn begripvol, zegt Gribnau. "Iedereen vindt het vervelend, maar ouders begrijpen vooral dat het een zwaar jaar is geweest voor de medewerkers." Partou/Smallsteps ontving vijf reacties van ouders die stellen dat zij "wel even wat moeten regelen." Verder bleef het vrij stil. "Boze ouders? Nee."

Onze Ambassadeurs