Horeca moet eerder sluiten, Testen voor Toegang stopt

De horeca moet weer om 00.00 uur dicht, omdat het aantal coronabesmettingen flink stijgt. Dat melden bronnen aan RTL-Nieuws. Ook komen er strenge maatregelen voor evenementen die meerdere dagen duren, zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole in Biddinghuizen.

Testen voor Toegang voor discotheken, horeca en festivals stopt als de overheid haar zin krijgt. Om 19.00 wordt tijdens de persconferentie duidelijk of deze maatregel daadwerkelijk ingaat. Als Testen voor Toegang stopt voor festivals, dan is daar straks de anderhalvemetermaatregel weer van kracht. Het is nog niet duidelijk of er dan een streep door de festivals in Flevoland gaat.

Alleen de evenementen waarbij mensen op hun plek blijven zitten mag Testen voor Toegang nog wel. Het gaat bijvoorbeeld over bijeenkomsten in stadions, theaters en bioscopen. Voor die plekken geldt een maximum van 1000 mensen in de buitenlucht en binnen is dat 500.

Met deze maatregelen probeert het kabinet te voorkomen dat Nederlanders niet meer welkom zijn in het buitenland. Dat gebeurt wanneer Nederland de kleur donkerrood krijgt op de wereldkaart. Pas op 13 augustus wordt opnieuw bekeken of de maatregelen weer van tafel kunnen.

    "Ik lees de uitgelekte plannen vol ongeloof. Ik vind het echt bizar."
    — Pieter Lubberts, programmamanager Fieldlab


De plannen van het kabinet om het festivalleven aan banden te leggen zijn "een klap in het gezicht" van Fieldlab Evenementen. Dat vertelt programmamanager Pieter Lubberts aan het ANP. Met ingang van zaterdag moeten bezoekers van festivals en andere evenementen voorlopig zitten in plaats van staan. Ook zijn er minder mensen welkom, melden Haagse bronnen.

"Ik lees de uitgelekte plannen vol ongeloof. Ik vind het echt bizar", vertelt Lubberts. "We hebben heel gedegen onderzoek gedaan en nu lijkt het net alsof de overheid daar niets mee doet. Het is heel pijnlijk."


Fieldlab Evenementen heeft tijdens de coronacrisis testevenementen opgezet. Daarbij werd gekeken hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd konden worden. Het ging bijvoorbeeld om festivals in Biddinghuizen, wedstrijden van Almere City FC en een voorstelling van cabaretier Guido Weijers.

Club ANNO in Almere heeft alle begrip voor de sluiting van de clubs en grote feesten. Eigenaresse Priscilla Kroon snapt dat als daar besmettingen vandaan komen dat er iets moet gebeuren. Dat ze daardoor nu een aantal plannen moet schrappen kan ze mee leven "want het is wat het is".


Wel zegt ze te balen dat de terrassen straks weer om 00.00 uur dicht moeten. "We hebben het zwaar gehad de afgelopen anderhalf jaar. We kunnen nu eindelijk weer een beetje opstarten en omzet maken. Dat gebeurt vooral in de avond en de nacht", vertelt Kroon.

Daarom is het belangrijk dat de terrassen wel open blijven, in ieder geval tot 02.00 uur. "In de buitenlucht lijkt mij het risico op besmetting te overzien. Ik snap daarom niet zo goed waarom ook de terrassen dicht moeten vanaf 00.00 uur. We houden ons goed aan alle maatregelen en wijzen klanten daarop. Dat gaat tot nu toe prima."
Een ander probleem voor de horecaondernemer is het vinden en aannemen van personeel. Dat is na de crisis moeilijk, omdat veel mensen iets anders zijn gaan doen. Nu worden er mensen aangenomen voor bepaalde uren en straks kunnen de ondernemers dat misschien niet waarmaken door de nieuwe maatregelen.

Eigenaresse Saskia Jager van Café The Bottom in Emmeloord vindt het ook lastig dat haar zaak straks weer om 00.00 uur dicht moet. "Juist na die tijd begint het goed te lopen qua klanten. Mensen gaan dan uit en dat levert wat op", legt ze uit. Die omzet is hard nodig. "Er zijn al veel winkels en horecazaken failliet in het land. De tijd dat we wel open mogen, kunnen we goed gebruiken."

 "Misschien hadden we het allemaal wat rustiger aan moeten doen""
    — Saskia Jager, eigenaresse The Bottom


Jager verbaast zich dat alles anderhalve week geleden zo plotsklaps weer open ging. "Mondkapjes mochten af, clubs gingen weer open, vakanties mochten weer. Misschien hadden we het allemaal wat rustiger aan moeten doen", zegt jager. Het is een onzekere tijd voor haar en ze hoopt dat ze The Bottom open kan houden.

De politiek is bezorgd over het oplopende aantal besmettingen van de afgelopen dagen. De druk op huisartsen neemt flink toe. "We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige Covid krijgen", zei demissionair minister Grapperhaus voorafgaand aan het kabinetsberaad over eventuele aanscherpingen. De ziekenhuizen liggen nog niet vol met Covid-patiënten.

Donderdag op vrijdag zijn bijna 7000 mensen positief getest op corona. Donderdag op woensdag zijn dat zo'n 5500 geweest. 10 dagen eerder waren dat er nog zo'n 500. De stijging is zorgwekkend volgens de politiek en daarom wordt er nu pas op de plaats gemaakt.