Verzet tegen sloop oudste gebouw Zuidelijk Flevoland

Geschreven door Redactie

Bewoners van het Oostvaardersdiep in Almere willen voorkomen dat bezoekerscentrum De Trekvogel gesloopt wordt. Het is het eerste en oudste gebouw van Zuidelijk Flevoland en vertelt het verhaal van de vroegste geschiedenis van de stad.

De Trekvogel is in gebruik als bezoekerscentrum bij de Lepelaarplassen. Het staat bij de ingang van de wijk. Volgens de eigenaar, stichting Het Flevo-landschap, bevat het gebouw asbest. Het is ook sterk verouderd en daarom rijp voor de sloop. "Het gebouw is niet te renoveren, want dat kost te veel geld en het wordt er niet mooier op", aldus directeur Ben Huisman. "Saneren komt dan neer op sloop." De omwonenden zijn het ermee eens dat het gebouw aangepakt moet worden, maar ze willen niet dat De Trekvogel verloren gaat.

Historische waarde

Sommige wijkbewoners zijn juist op het oude werkeiland gaan wonen vanwege het erfgoed dat er nog te vinden is. De Trekvogel is zestig jaar geleden gebouwd tijdens de aanleg van Zuidelijk Flevoland. Volgens Huisman gaat de geschiedenis van het werkeiland niet verloren met de sloop. "Er zijn nog heel veel andere manieren om die geschiedenis levend en zichtbaar te houden. We zijn hierover ook al in contact met de gemeente en met erfgoedspecialisten. Onze vernieuwingsplannen bieden juist kansen voor meer zichtbaarheid."

Mogelijk monument

"De Trekvogel is een van de eerste pioniersgebouwen en je kan bij de gemeente aangeven dat dit een monument moet worden," zegt beleidsmedewerker Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Heemschut. Dat hebben ze ook gedaan. "Daarmee vragen we de gemeente om daar onderzoek naar te doen. Het gebouw wordt dan voorlopig beschouwd als monument en mag niet gesloopt worden."

Erfgoedvereniging Heemschut heeft nog geen reactie van de gemeente gehad op de aanvraag. En dat kan volgens Pfeiffer ook nog wel weken of zelfs maanden duren.

Onze Ambassadeurs