RIVM: Aantal besmettingen verachtvoudigd, vier nieuwe ziekenhuisopnames

Geschreven door Redactie

Het aantal coronabesmettingen is in Flevoland in een week tijd verachtvoudigd. Ook zijn er voor het eerst in twee weken tijd nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Landelijk gezien is het aantal besmettingen verzesvoudigd.

In de hele provincie nam het aantal nieuwe besmettingsgevallen toe van 82 naar 668. Vier Flevolanders werden afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen door een ernstig verloop van COVID-19. Er zijn geen Flevolanders overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Overal stijging

In Almere testten de afgelopen zeven dagen 441 mensen positief op het coronavirus, ten opzichte van 61 in de week daarvoor. In Lelystad werden 80 mensen positief getest, ten opzichte van 13 in de week daarvoor. In Dronten werden 69 mensen positief getest op corona, een week eerder waren er dat er nog 5.

In Noordoostpolder kwamen er 49 positieve testuitslagen bij, tegenover slechts één in de week die vooraf ging. In Zeewolde steeg het aantal van 2 naar 27. Op Urk kwamen er 2 nieuwe besmettingen bij, tegenover nul coronabesmettingen in de twee weken ervoor.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten

Door de 668 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 37.751 Flevolanders officieel besmet geraakt. In Flevoland zijn er tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 1049 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 7,7 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 412 mensen per dag getest en was het percentage positief 2,1 procent.

De testen hebben landelijk de afgelopen week 51.957 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is het zesvoudige van de 8.541 van de week daarvoor. Van 370.997 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 13,4 procent positief. De voorgaande week was dit 4,6 procent.

In een week tijd vier ziekenhuisopnames

De afgelopen week zijn er door stichting NICE vier ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Daarvoor waren er twee weken lang geen ziekenhuisopnames. Het gaat om twee inwoners van Almere, een inwoner van de gemeente Dronten en iemand uit Lelystad.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 48 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De voorgaande week waren dat er 40. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 12 patiënten door naar de IC. Dat waren er de voorgaande week 7.

Geen coronasterfgevallen in de provincie

De afgelopen week kwamen er in Flevoland opnieuw geen nieuwe coronasterfgevallen bij. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie blijft daarmee ten minste 244. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 96, gevolgd door Lelystad met 62, in Noordoostpolder 28, in Dronten 25, op Urk 19 en in Zeewolde 14.

Landelijk zijn er de afgelopen week 11 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 13. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen en een onderschatting zijn. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.