Hoge energietarieven drijven contractduur op

Geschreven door Redactie

Tarieven bereiken hoogste punt sinds 2015. 

Nu de vraag naar gas groter is dan het aanbod en de opwekking van elektriciteit erg duur is, bereiken de energietarieven een hoogtepunt.

Na de stijgende variabele tarieven per 1 juli, zijn ook de vaste tarieven voor één en drie jaar flink gestegen: gemiddeld 10% ten opzichte van afgelopen juni. De vaste gastarieven liggen momenteel op het hoogste niveau sinds 2015. De vaste tarieven voor stroom zijn zelfs sinds 2009 niet zo hoog geweest als nu. Hoewel de inkoop van energie met directe levering momenteel erg duur is, kost de inkoop van energie met levering over een jaar beduidend minder. Daardoor lijken energieleveranciers in te kopen voor de langere termijn, wat voor een verschuiving zorgt in het contractaanbod. Voor het eerst in de geschiedenis van de online energievergelijker van Pricewise (2008), lijkt het voordeliger om in plaats van een looptijd van één jaar, te kiezen voor een driejarig energiecontract.

‘Hoge energieprijzen houden nog aantal maanden aan’

Het opwekken van stroom is kostbaar vanwege weinig zon en wind en de vraag naar gas is groter dan het aanbod. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de vaste tarieven momenteel op het hoogste niveau sinds 2015 liggen. Het inkopen van energie voor lange termijn is daardoor voor leveranciers goedkoper dan het inkopen op korte termijn. Ook de prijzen voor levering in het komende kwartaal liggen rond dezelfde prijs als die voor directe levering.

Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, is dus te verwachten dat de hoge energietarieven van dit moment nog een aantal maanden aanhouden. “Wat daarna gebeurt, hangt af van het energie-aanbod. Meer zon en wind kan ervoor zorgen dat de prijs voor elektriciteit gedrukt wordt. En een groter aanbod van gas stabiliseert de prijsopdrijving van gas.”

Zekerheid of flexibiliteit

In verband met de hoge tarieven oriënteren steeds meer mensen zich op een nieuw energiecontract. Maar, er is ook veel twijfel bij consumenten die het lastig vinden zich voor drie jaar vast te leggen. Wat nu de beste keuze is, hangt af van de ontwikkelingen in het aanbod. “Eerder was een eenjarig energiecontract het meest voordelig, al dan niet vanwege welkomstkortingen. Nu we niet zeker zijn van de ontwikkelingen op de markt, valt er voor zowel eenjarige als driejarige contracten wat te zeggen. Gaan de vaste tarieven omlaag? Dan ben je goedkoper uit met een eenjarig contract met welkomstkorting. Maar blijven de tarieven hoog of stijgen ze nog verder? Dan is een driejarig contract de meest voordelige keuze,” legt Bleker uit.
Onze Ambassadeurs