Gebitsverzorging van je hond

Geschreven door Redactie

Een goede gebitsverzorging is van groot belang voor de gezondheid van je hond.

Sterke en gezonde tanden zorgen ervoor dat je hond goed kan eten en zich kan uitleven op een tak of bot. Maar helaas liggen er een aantal tandproblemen op de loer die erg pijnlijk kunnen zijn. Jij kan je hond helpen met het gezond houden van het gebit.

Gebitsproblemen

Op latere leeftijd krijgt bijna iedere hond wel te maken met gebitsproblemen. Het ene probleem groter dan de ander maar hoe dan ook pijnlijk. Symptomen van een gebitsafwijking zijn, pijn, stank uit de bek, verminderde eetlust, gewichtsverlies, speeksel, bloedingen, ontstekingen en gedragsveranderingen. Er zijn verschillende oorzaken van gebitsproblemen maar meestal worden de problemen veroorzaakt door de vorming van tandsteen.

Tandproblemen herkennen

Stank uit de bek is een veel voorkomend symptoom van gebitsproblemen. Als gevolg van deze problemen kan de hond pijn krijgen en daardoor zijn eetlust verliezen. Het kan ook zijn dat de hond geen aandacht vraagt en/of zich afzondert. Tanden en kiezen kunnen verloren gaan, dit kan resulteren in problemen door het hele lichaam door bloedvergiftiging en ontstekingen door uitzaaiende bacteriën.

Tandplak en tandsteen

Er blijft na elke maaltijd een laagje tandplak achter op het gebit. Als dit niet wordt verwijderd verandert de zachte tandplak uiteindelijk in tandsteen. Tandsteen is een harde, vastzittende bruine laag op de tanden en kiezen en veroorzaakt stank, ontstekingen en pijn.

Tandsteen voorkomen

Tandsteen is vrij makkelijk tegen te gaan als je het volgende bij je hond doet:

  • Tandenpoetsen
  • Speciale voeding: er bestaat hondenvoer dat helpt tegen tandsteen en onfrisse adem voorkomt
  • Speciale kauwstaafjes: wanneer tandenpoetsen niet zo goed werkt is een speciale kauwstaaf die plak voorkomt een goed alternatief
  • Aanvullende producten door het eten (Bucco-Fresh) of drinkwater (Vet Aquadent) mengen

Een vrolijke hond is een vrolijk baasje toch?










Onze Ambassadeurs