Olympische spelen

Geschreven door Redactie
Olympische spelen Foto gemaakt door: Pexels

Op dit moment zijn de Olympische Spelen in Tokio bezig. Maar wat houden die spelen nu eigenlijk in?

De Olympische Zomerspelen zijn een internationaal Multi sportevenement dat elke vier jaar wordt georganiseerd. Wereldwijd betekend een olympische overwinning de meest belangrijke overwinning die je kan behalen in een sport. In elk onderdeel worden medailles uitgereikt, goud voor de eerste plaats, zilver voor de tweede plaats en brons voor de derde plaats. Deze traditie werd in 1904 gestart.

De spelen zijn door de jaren heen flink uitgebreid. Het begon met 43 onderdelen met minder dan 250 mannen uit veertien verschillende landen. In 2012 waren dat 300 onderdelen voor ongeveer 11.000 sporters zowel man als vrouw uit meer dan 200 landen.

Lijst van olympische sporten

Er zijn tijdens de olympische spelen sporten van de lijst verdwenen en sporten op de lijst erbij gekomen. Op dit moment zijn er 33 deelnemende sporten. Hieronder zie je een lijstje van deze sporten

 • Gymnastiek
 • Boogschieten
 • Atletiek
 • Badminton
 • Basketbal
 • Boksen
 • Kayaking
 • Fietsen
 • Paardrijden
 • Schermen
 • Voetbal
 • Gold
 • Zwemsporten (schoonspringen, synchroonzwemmen, zwemmen, waterpolo, open water zwemmen)
 • Handbal
 • Hockey
 • Judo
 • Moderne vijfkamp
 • Roeien
 • Rugby
 • Zeilen
 • Schieten
 • Tafeltennis
 • Taekwondo
 • Tennis
 • Triathlon
 • Volleybal
 • Gewichtheffen
 • Worstelen
 • Honkbal/softbal
 • Karate
 • Skateboarding
 • Klimmen
 • Surfen

Nederlandse Olympiers

Van 1980 tot en met 2021 heeft Nederland in totaal 1584 deelnemers gehad op zowel de zomer als de winterspelen. 880 mannen en 704 vrouwen. In die veertig jaar heeft Nederland 587 medailles gewonnen. 191 Gouden, 201 Zilveren en 195 bronzen medailles. Daar komen de komende jaren vast nog velen bij.