Deze zomer NIX nodig

Geschreven door Redactie

Het is zomer, maar veel uitgaansgelegenheden zijn nog gesloten vanwege corona.

De afgelopen weken zien we steeds vaker dat (minderjarige) jongeren met vrienden samenkomen in parken, op het strand of bij recreatieparken en daarbij alcohol drinken en/of drugs gebruiken. Veel alcoholgebruik en overlast zijn hierbij geen uitzondering. De afgelopen jaren was er een dalende trend te zien in het alcoholgebruik bij jongeren onder de 18. Uit de meest recente landelijke cijfers, blijkt echter dat het gebruik stabiliseert. Alcoholgebruik onder jongeren daalt niet verder en dat is zorgelijk.

Drink geen alcohol onder de 18

Ook dit jaar besteedt het project In Control of Alcohol daarom aandacht aan de Zomer van NIX18. Door deze norm neer te zetten en uit te dragen, schep je duidelijkheid aan jongeren en krijgen ouders handvatten om grenzen te stellen en bespreekbaar te maken. Juist deze zomer is deze boodschap vanwege het wegvallen van afleiding extra belangrijk. Daarnaast kan alcoholgebruik leiden tot onvoorzichtig en onoplettend gedrag door de coronamaatregelen.

Helderopvoeden.nl

De titel van de campagne dit jaar heet Wij zijn leuker zonder… #NIXnodig. De campagne bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zullen op een aantal mooie zomerdagen jongerenteams van de organisatie Unity op verschillende drukbezochte locaties, met jongeren in gesprek gaan over alcohol en drugs. Jongeren worden op een laagdrempelige manier met een quiz bevraagd over hun kennis over alcohol en drugs en hier verder over geïnformeerd. Via sociale media wordt de campagneboodschap verspreid onder jongeren. Ouders worden via regionale media gewezen op de campagne, de boodschap NIX18 en waar zij informatie en tips kunnen vinden staat op de website Helder Opvoeden, van het Trimbos Instituut. De campagne loopt tot het einde van de zomer.