Tuintips voor augustus

Geschreven door Redactie

Beste Tuintips liefhebbers, we hebben weer wat tuintips voor de aankomende maand voor jullie op een rijtje gezet.

Dit jaar hebben we niet een hele hete zomer, wat natuurlijk jammer is, maar voor de tuin is het helemaal niet erg.

Naast de bewolkte dagen is de temperatuur gelukkig wel aangenaam en dat zie je terug in de tuin! Het gazon en borders vragen nog de nodige aandacht en ook onkruid wieden gaat gewoon door. Hier nog wat klusjes voor een rondje door de tuin. En verder: geniet van je heerlijke tuin!

Algemeen Onderhoud

Bij droogte borders en gazon sproeien;

Hagen, coniferen en naaldbomen mogen gesnoeid worden. Is de situatie onveilig of is het veel werk? Schakel dan een erkend bedrijf in;

Gebruik goed en scherp gereedschap tijdens het snoeien van bomen. Dit voorkomt lelijke wonden en uiteinden bij de beplanting;

Stromend water in de tuin kan verkeersgeluid overstemmen. Leg bijvoorbeeld een vijver aan met een fontein of kies voor een waterornament;

Zie je bij het onkruid wieden veel zuring, weegbree of varkensgras? Dan is de grond vrij zuur. Strooi wat kalk om de vruchtbaarheid te vergroten;

Hinderlijke vliegen houd je in huis op afstand door hier en daar blaadjes van de vlierstruik neer te leggen. Basilicum heeft hetzelfde effect;

Bestel herfstbloeiende bollen;

Bind hoge planten op of geef ze steuntjes van rijshout;

Geeft planten in bakken en potten 's morgens en 's avonds water;

Houtige gewassen kunnen nu heel goed gesnoeid worden. De zogenaamde zomer snoei voorkomt dat de hele winter alles zo kaalgeknipt en kort is. Als we in de zomer snoeien hebben we minder last van heftige terugkomende takken;

Verwijder uitgebloeide bloemen om een nog langere bloei te stimuleren! Door oude bloemen te verwijderen kan alle energie namelijk naar de bestaande bloemen gaan.

Gazon onderhoud

 De beste tijd om gras te ZAAIEN is deze maand. Het geeft een harde goede mat. Voor we gaan zaaien moeten we eerst de ondergrond goed bewerken. Voldoende mest inbrengen, en vooral organische stof, zoals compost of tuinturf. Dit is namelijk later als de grasmat gesloten is, heel moeilijk alsnog te doen. Dan de gehele oppervlakte egaal aantrappen, of stampen. Vervolgens alles even ruw harken, en inzaaien. Dan het zaad licht in harken en alles vlak aandrukken.

Na maximaal 2 weken zien we alles mooi groen worden. In de winter zal het gras goed afgehard worden en we hebben het volgende jaar de mooiste en sterkste grasmat die we ons kunnen wensen. Maai het gras minstens eens per week, maar let op dat je het niet te kort maait. Dit veroorzaakt kale plekken in het gras. Om uitdroging te voorkomen kun je nog meer maatregelen treffen. Geef het gazon in één keer veel water in plaats van iedere dag een beetje. Zorg ervoor dat je sproeit en maait wanneer de zon niet meer op het gras schijnt, om uitdroging te voorkomen. Ten slotte kun je het gazon extra verwennen door het eens per maand te bemesten. Doe dit wanneer er regen wordt voorspelt: hierdoor kan de voeding goed intrekken.