Column: The Summer of Love

Geschreven door Redactie

Een zomer om van te genieten…

In maart 2020 maakte het kabinet de eerste algemene maatregelen bekend om het coronavirus te bestrijden zoals de handen wassen, in de elleboog niezen en geen handen meer schudden. Nederland ging in gedeeltelijke lockdown en onder meer horeca, scholen en kinderopvang moesten sluiten. De zomervakantie werd gevierd tussen de 4 muren van het vakantiehuisje of gewoon thuis. Vakantie vieren in het buitenland was eigenlijk een utopie of je moest een beetje ongehoorzaam zijn.

In de eerste maanden van 2021, toen het aantal vaccinaties in rap tempo toenam en het aantal besmettingen juist afnam, spraken Hugo de Jonge en Mark Rutte meerdere malen de hoop en verwachting uit dat we op weg waren naar een mooie zomer. En in de persconferentie van 18 juni 2021 werd dit beeld bekrachtigd. In de media werd al snel gesproken over de zogenoemde ‘Summer of Love’.

Voor de lezers die onbekend zijn met de herkomst refereert de Summer of Love naar één van de hoogtepunten van de hippiecultuur in de jaren 60. Ze vond plaats in Haight-Ashbury, een buurt in San Francisco, in 1967 en stond symbool voor feesten, drank, drugs en seks. Anders gezegd de vrijheid en de liefde werden gevierd. Alles kon, niets was te gek.

Helaas moest het (demissionaire) kabinet amper 3 weken later al op zijn schreden terugkomen toen bleek dat het aantal besmettingen explosief steeg. Verschillende versoepelingen werden weer (gedeeltelijk) teruggedraaid, Nederland ging van groen naar donkerrood op de Europese Coronakaart en ook in andere landen dreigden weer strengere maatregelen te worden ingevoerd.

Deze zomervakantie moet geen Summer of Disappointment worden, maar een zomer van genieten. In mijn praktijk als echtscheidingsadvocaat en –mediator ervaar ik namelijk ook dat de zomervakantie anders kan worden beleefd. Hopelijk zijn de meesten van jullie, ondanks de opgelegde Coronamaatregelen, desalniettemin in staat om deze zomer de vrijheid en liefde toch een beetje te vieren!