Wat is toch het geheim van 007, James Bond

Geschreven door Redactie

De 25ste James Bond film is een feit en eindelijk in de bioscoop.

Het heeft even geduurd, maar corona was de oorzaak van het lange wachten. “NO TIME TO DIE” Maar dat geld zeker nog niet voor James Bond. Nog nooit werd een Bondfilm zo vaak uitgesteld, maar deze film was zeker het wachten waard. Maar wie is James Bond nou eigenlijk, en heeft deze man nou werkelijk bestaan? Zoog schrijver Ian Fleming alles uit zijn grote duim of.

“My name is Bond, James Bond”

Je kunt er in elke Bond fi lm op wachten, maar vraagt u zich nou nooit eens af wie hij werkelijk is? Wie is zijn moeder, en wat doet zijn vader, vragen die nu zo plotseling in mij opkomen. Zijn naam bijvoorbeeld, dat is vast geen nattevingerwerk geweest van de bedenker Ian Fleming. Ik heb in de wandelgangen gehoord dat er een vo gelkenner bestaat met de naam James Bond en aangezien Ian Fleming een fervent vogelliefhebber was en in het bezit was van het boek Birds of the West Indies, geschreven door James Bond lijkt één en één twee en staat de meest suffe persoon van het westelijk halfrond centraal voor deze spion.

Prins Bernard

Maar een nog grotere inspiratie voor James Bond blijkt van Nederlandse origine. Toen Prins Bernard aan het begin van de tweede wereldoorlog zijn toevlucht zocht in Londen, fronste de Britse inlichtingendienst haar wenkbrauwen. Wie is toch die flamboyante en markante womanizer met foute vrienden? Ian Fleming kreeg de opdracht hem eens goed in de smiezen te houden en het verbaast mij dan ook niet dat er wat Bernard trekjes in het personage James Bond zijn beland.

Jeroen Krabbé

Bond bedenker Ian Fleming had een neus voor Nederlandse invloeden om James Bond vorm te geven en hield de Nederlandse kweekvijver dan ook scherp in de gaten. En dan met name op acteergebied. Jeroen Krabbé was de eerste Nederlandse acteur die in een Bondfilm verscheen. Acht jaar later Famke Janssen en wat dacht u van Daphne Deckers in 1997.

Tot slot Wat is toch het geheim van 007. Ik, Wim Botter, zou me daar graag in willen verdiepen. Mocht hij zich in zijn volgende avontuur, voor één keer, eens willen laven aan de troost van een eenzame oudere biseksuele man, dan mag hij mij zeker bellen.