De grootste tunnels in Nederland

Geschreven door Redactie

Hier zijn een paar van de grootste tunnels in Nederland

Sophiaspoortunnel: 4.240 meter

De Sophiaspoortunnel is geen tunnel voor het wegverkeer, maar een tunnel voor treinen. De tunnel is belangrijk omdat hij onderdeel is van de Betuweroute. Dit is het spoortraject van de goederentrein van Rotterdam naar Duitsland. Na vijf jaar bouwen is de tunnel sinds 2003 in gebruik genomen.


Schipholspoortunnel: 5.140 meter

Tussen Amsterdam en Hoofddorp ligt de Schipholspoortunnel. De tunnel is niet alleen gebouwd voor auto's, bussen en motorvoertuigen maar ook  voor treinen. In het midden van de tunnel ligt Station Schiphol Airport. De tunnel bestaat eigenlijk uit twee delen, het eerste deel werd in 1981 geopend. Het tweede deel duurde even en werd pas in 2001 in gebruik genomen.

Westerscheldetunnel: 6.600 meter

Iedereen die wel eens in het zuiden van Zeeland is geweest, kent het belang van de Westerscheldetunnel. Deze tunnel verbindt Zuid-Bevran met Zeeuws-Vlaanderen. Het is de langste verkeerstunnel van Nederland, grotendeels onder water. In 2003 werd de tunnel feestelijk geopend.

Groene Harttunnel: 7.160 meter

De langste tunnel van Nederland is de Groene Hart Tunnel, die met een lengte van ruim 7 kilometer indrukwekkend is. De tunnel loopt van Leiderdorp tot Hazerswoude en is gebouwd voor hogesnelheidslijnen. De trein vertrok van Schiphol naar Antwerpen en reisde in anderhalve minuut van de ene kant van de tunnel naar de andere.Onze Ambassadeurs