Huisplant van November: De Alocasia

Geschreven door Redactie

De Alocasia is inheems in de tropische en subtropische gebieden van Azië en Oost-Australië en word ook wel Olifantsoor genoemd.

Alocasia behoort tot de aronskelkfamilie en groeit in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Vooral op Borneo komt hij veel voor en kan tot vier meter hoog worden. Er zijn 79 soorten bekend. Rond de evenaar wordt de plant al 28.000 jaar als voedsel gekweekt. Alocasia veroverde in de jaren 50 de woonkamer en heeft een prachtige vintage uitstraling. Deze planten worden ook wel Olifantenoor genoemd.

Verzorging

De Alocasia calidora houdt niet van natte voeten. De grond mag niet te nat zijn en er mag geen water in de bodem blijven. In de zomer kan deze plant goed in de tuin staan op een beschutte plek waar de plant in de halfschaduw staat. Met de juiste zorg zal hij periodiek een nieuw blad maken. De oudste bladeren sterven meestal af.

Waar te plaatsen

Zet de Alocasia calidora op een zeer lichte plek in de woonkamer, bijvoorbeeld bij een raam zonder direct zonlicht. Droog de bladeren bij een te lage luchtvochtigheid. In dit geval is het raadzaam om de plant regelmatig te vernevelen. De bladeren groeien naar het licht toe. Draai de plant dus regelmatig om zodat hij niet te scheef naar een richting toe groeit.Onze Ambassadeurs