Baltimore Bend ontvouwt zich op Baltimoreplein

Geschreven door Redactie

De eerste paal is geslagen!

Het multifunctionele speelkunstwerk Baltimore Bend, ontworpen door Arttenders en Studio Spass in opdracht van de gemeente Almere, begint zijn vorm aan te nemen. Na een intensief ontwerptraject met bewoners en ondernemers is het dan zover: de werkzaamheden zijn begonnen en begin 2022 is het speelkunstwerk af.

Van knutselwerk tot kunstwerk

Alle buitenaren werden in het voorjaar van 2020 opgeroepen om hun speeltuin ideeën voor het Baltimoreplein te delen op Instagram met #onzebuit. De knutselwerken hebben als inspiratie gediend voor vier ontwerpen voor een speelkunstwerk voor het Baltimoreplein. Het ontwerp Baltimore Bend werd door de Buitenaren uitgeroepen tot winnaar. Op dit moment zijn Arttenders en Studio Spass samen met de Mannen van Staal druk aan het werk om de stalen constructie op te bouwen in de werkplaats.

Stedelijke vernieuwing Almere Buiten Centrum

Hilde van Garderen, wethouder Stedelijke Vernieuwing: “Ik ben blij dat de werkzaamheden nu gestart zijn. Baltimore Bend is een mooie combinatie van park, speeltuin en kunst. Dit speelkunstwerk is onderdeel van de Stedelijke vernieuwing van Centrum Almere Buiten. Samen met lokale partners werken we hard aan de opgave het centrum weer aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. En met dit unieke ontwerp wordt het centrum zeker weer een stuk aantrekkelijker!”

Met de Buitenaar voor de Buitenaar

Baltimore Bend is ontwikkeld door Arttenders in samenwerking met Jaron Korvinus en Daan Mens van Studio Spass. Samen hebben zij het traditionele idee van een speelplaats naar een hoger niveau getild. Door social design zorgt Arttenders ervoor dat een kunstwerk niet alleen een feestje voor het oog is, maar ook een toegevoegde functionele en sociale waarde voor de omgeving heeft. De wensen van de bewoners en technische eisen van de locatie zijn daarom het vertrekpunt én de harde kern van het ontwerpproces geweest. Het ontwerp moest naadloos worden ingepast in de bestaande plannen voor het stationsgebied Almere Buiten, veilig zijn voor verschillende leeftijdsgroepen om op te spelen en natuurlijk niet omvallen bij een stevige wind. Samen met verschillende experts is het ontwerp van een concept doorontwikkeld tot een haalbaar ontwerp.
Onze Ambassadeurs