Aandacht voor mentaal welzijn jongeren

Geschreven door Redactie

Met de opening van de tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ op de Esplanade, een podcast over mental health door jongerenplatform JAMES, en een voortzetting van de campagne ‘Race tegen de klok’ door ALLYLIFE, stimuleren we jongeren in Almere om te praten over mentale problemen en hulp te zoeken.

De gemeente werkt hierin samen met stichting Open Mind, ALLYLIFE, jongerenplatform JAMES en stichting Scherp. Ook ging wethouder Roelie Bosch dinsdagavond 7 december in gesprek met Almeerse jongeren. Deze avond werd georganiseerd door jongerenplatform JAMES.

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen van de wereld. Toch krijgt een op de vijf Nederlandse jongeren te maken met een depressie. De coronacrisis kan dat verergeren. Praten kan helpen om (ergere) problemen te voorkomen. Jongeren geven echter aan dat er een taboe rust op het spreken hierover. Met extra aandacht willen we laten zien dat jongeren niet alleen staan. Dat er hulp beschikbaar is. Dat er plekken zijn waar je hierover kan praten. Met elkaar en anoniem. We willen ook omstanders en professionals op weg helpen met hulp en advies en iedereen laten weten dat mentale gezondheid onze aandacht verdiend.

Tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’

De tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ werd dinsdagochtend op de Esplanade geopend in aanwezigheid van onder andere wethouder Roelie Bosch, Mirjam Bekker-Stoop (directeur stichting Open Mind), jongeren van JAMES, stichting Defence for Children en Isabelle Olivier van de jongerenraad van GGz-instelling Fornhese. Isabelle tijdens de opening: ‘Ik spreek namens de jongerenraad van GGz-instelling Fornhese als ik zeg dat ik bewondering heb voor de mensen die hebben meegewerkt aan deze tentoonstelling. Momenten als deze laten ons zien dat het juist heel normaal is om over depressie te praten. En dat is tof.’ De tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ met portretten en verhalen van jongeren over hun depressie en wat hun omgeving hierin kan betekenen is tot 27 december te zien op de Esplanade.

Een brug tussen jongeren en de stad

Jongerenplaform JAMES wil een brug vormen tussen jongeren en de stad. Zij brengen verschillende groepen jongeren samen, zijn betrokken bij maatschappelijke projecten en willen een actieve rol in besluitvorming voor jongeren. Het thema mentale gezondheid bespreekbaar maken onder jongeren ziet JAMES als een belangrijk onderwerp. In hun onlangs opgenomen podcast over mental health is een gesprek te beluisteren tussen een levenscoach en verschillende jongeren. De podcast is te vinden via het YouTube kanaal van 'What's On Your Mind - Podcast’: bit.ly/whatsonyourmind_yt, en via Spotify & iTunes.

Blijven luisteren naar jongeren

Naast de podcast organiseerde JAMES op dinsdagavond 7 december een bijeenkomst waar wethouder Roelie Bosch met jongeren in gesprek ging over de gevolgen van corona, de invloed op mentale gezondheid van jongeren en de samenwerking met jongeren in de stad. Een open gesprek waarin het belang van praten over mentale gezondheid naar voren kwam, maar ook het belang van goed blijven luisteren naar jongeren en hen serieus nemen.

Race tegen de klok

Waar ben ik nou precies aan toe? Dat vragen veel jongeren zich af. Het voelt voor jongeren alsof de tijd dringt terwijl dit niet het geval is. Ze zien het als een race tegen de klok. Met de jongerencampagne Race Tegen De Klok vraagt ALLYLIFE aandacht voor jongeren die deze gevoelens hebben en willen we laten zien dat niemand alleen is met zijn of haar problemen. De boodschap: praat over wat er in je omgaat. Met je ouders, een vriend of vriendin, een leraar, jongerenwerker of een van de organisaties die je kan vinden op almere.nl/jong. Er is altijd iemand met wie je kan praten. Zoals Mits Mitchell van ALLYLIFE het zegt in zijn track ‘Race tegen de klok’: ‘Blijf niet schreeuwen zonder geluid’. De campagne die in het voorjaar was begonnen, gaat binnenkort door met korte filmpjes.

Hulp

In Almere kunnen jongeren terecht bij de jongerenwerker, de huisarts en JGZ Almere. Ook organisaties zoals Humanitas Almere en VMCA kunnen hulp bieden, bijvoorbeeld met een maatje of een coach. Kijk voor alle hulp in Almere op almere.nl/jong.








Onze Ambassadeurs