Amerika wisselt helikopterbrigades in Duitsland via Nederland

Geschreven door Redactie

Defensie ondersteunt van 10 november tot 24 december 2021 de wissel van twee Amerikaanse helikopterbrigades.

Het betreft een gelijktijdige verplaatsing van de Air Cavalry Brigade van de Verenigde Staten via Nederland naar Duitsland en een terugtrekking van de Combat Aviation Brigade in tegenovergestelde richting. Op verzoek van de Verenigde Staten ondersteunt Nederland deze wissel door zogenoemde Host Nation Support (gastlandsteun) te leveren.

Dat Amerika deze wissel via Nederland laat verlopen is niet vreemd. NAVO-bondgenoten en partners binnen de Europese Unie maken steeds vaker gebruik van Nederland als doorvoerland. Ongeveer 400 Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het gereed voor transport. Het in- en ontschepen speelt zich af bij Verbrugge Zeeland Terminals B.V. in Vlissingen-Oost.

De Air Cavalry Brigade die Duitsland in gaat verplaatst zo’n 2.000 voertuigen en containers via de weg naar Duitsland. Vanaf 22 november tot medio december vliegen er ook nog circa 40 helikopters van deze brigade vanaf Vlissingen-Oost naar vliegbasis Woensdrecht. Het gaat om Chinook- en Black Hawk transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters. Vanaf Woensdrecht vliegen ze naar Duitsland.

In tegenovergestelde richting gaan vanaf Duitsland via vliegbasis Gilze-Rijen ongeveer 60 helikopters van de Combat Aviation Brigade in fasen naar Vlissingen voor verscheping naar de Verenigde Staten. De toestellen vliegen tussen 22 november en 17 december, op werkdagen tijdens daglicht. Ook verplaatst deze brigade voertuigen en containers naar de haven in Zeeland voor verscheping.

Tijdelijk militair object

Het overslagterrein in Vlissingen-Oost is tijdens de verplaatsingen tijdelijk militair object, bewaakt door bewapende landmachtmilitairen. De marine zorgt voor de veiligheid bij binnenkomst van het schip. De luchtmacht coordineert en begeleidt de binnenkomst van de helikopters, en met hondenteams controleren ze het tijdelijke militaire object.

Vliegbases Woensdrecht en Gilze Rijen

Ook op beide vliegbases ondersteunen militairen de verplaatsingsoperatie. Zo worden de helikopters bewaakt en voorzien van brandstof tijdens de tussenstop. Amerikanen kunnen bovendien gebruik maken van faciliteiten voor reparaties, mocht er sprake zijn van mechanische problemen.

De MIVD maakte voor de verplaatsingen een veiligheidsanalyse. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie zorgt voor het transport van Amerikaanse militairen. Ook ondersteunt Defensie bij de bewaking in de haven.

Helikopterbrigade

De Combat Aviation Brigade van de 1st Infantry Division maakte meer dan 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Die versterking is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). De Amerikaanse helikopterbrigade trainde met NAVO-partners in Oost-Europa. De brigade wordt nu afgelost en keert terug naar de thuisbasis in Kansas.

COVID-19-maatregelen

Vanwege COVID-19 is voor de doorvoeroperatie een uitvoerig Plan van Aanpak opgesteld, in overleg met betreffende veiligheidsregio’s. De Amerikaanse militairen zijn allen gevaccineerd. In Nederland houden zij zich aan de dan geldende COVID-regels. Om verspreiding van corona te voorkomen is hiervoor extra aandacht op de locaties waar de Amerikanen verblijven.


Onze Ambassadeurs