2021 was het jaar dat de wereld zich eindelijk tegen Facebook keerde

Geschreven door Redactie

Kan een naamsverandering de aangetaste reputatie van het bedrijf redden?

Wenste jij dat 2021 een beter jaar was geweest? Facebook waarschijnlijk ook. Het bedrijf wordt al lang verguisd door politici, mediawaarnemers en consumentenvoorvechters, maar pas in 2021 leek het tij echt te keren.

Hoewel Facebook in het verleden te maken heeft gehad met schandalen, van Cambridge Analytica tot de genocide in Myanmar, heeft de reeks misstappen en onthullingen van dit jaar het bedrijf en zijn reputatie misschien voorbij het punt van no return getild.

Voor Facebook begonnen de problemen kort na het nieuwe jaar. Op 6 januari raakte het bedrijf verwikkeld in de opstand bij het Amerikaanse Capitool. Zowel Facebook als Instagram speelden een sleutelrol bij het radicaliseren van gebruikers die later de dodelijke demonstratie bijwoonden. Hoewel het bedrijf in november 2020 snel had gehandeld door de groep "Stop the Steal", die was opgericht om de resultaten van de presidentsverkiezingen te ondermijnen, een halt toe te roepen, liet het splintergroeperingen en individuen een "schadelijke beweging" ontketenen die zich over zijn platforms verspreidde. Twee maanden lang opereerden deze groepen min of meer ongehinderd.

Tijdens de opstand fungeerden Facebook en Instagram als luidspreker voor de relschoppers, waarbij gewelddadige content die middag "meer dan vertienvoudigd" werd ten opzichte van de ochtend, volgens interne documenten die in handen kwamen van The Wall Street Journal.




Onze Ambassadeurs