Provincie Flevoland zorgt voor primeur

Geschreven door Redactie

In de provincie Flevoland zijn sinds 10 december alle gemeenten, het waterschap en de provincie zelf aangesloten bij Stichting Steenbreek.

Flevoland is daarbij de eerste provincie in Nederland waar dit het geval is. Met het ondertekenen van een overeenkomst door de gemeente Urk zijn nu alle zes gemeenten in Flevoland een samenwerking aangegaan.

Op Urk zijn vrijdag 10 december de handtekeningen gezet waarmee naast de gemeenten Noordoostpolder, Lelystad, Dronten, Almere en Zeewolde nu ook Urk, als laatste gemeente in Flevoland, is aangesloten bij Stichting Steenbreek. Wethouder Gerrit Post is enthousiast over de aansluiting van de gemeente Urk bij Stichting Steenbreek: ‘Vergroening zorgt voor natuurlijke verkoeling. Het verfraait de omgeving en verhoogt het woongenot!’

Provincie Flevoland

De provincie zelf is al sinds 2020 aangesloten bij Steenbreek en was daarmee de zesde provincie. ‘Voor de provincie Flevoland is biodiversiteit een belangrijk thema, getuige ons Actieplan Biodiversiteit en onze ambitie voor een meer natuurinclusief Flevoland’, zegt Harold Hofstra, gedeputeerde Natuur van de provincie Flevoland. ‘Het is daarom mooi om te zien dat ook onze zes gemeenten en Waterschap Zuiderzeeland deze ambitie hebben en zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek. Minder stenen en meer groen is een boodschap die ons allemaal na aan het hart ligt en die we gezamenlijk breed willen uitdragen. Elke steen minder telt. Daar worden niet alleen flora en fauna blij van, maar meer groen draagt ook bij aan ons algemeen welbevinden en maakt de omgeving een stuk aangenamer.’

Waterschap Zuiderzeeland

Waterschap Zuiderzeeland heeft zich ook aangesloten voor samenwerking met Steenbreek. ‘Met onze deelname aan Steenbreek wil Waterschap Zuiderzeeland zijn inwoners bewust maken van het belang van onder andere een duurzame omgeving dicht bij huis’, zegt heemraad Andries Poppe. ‘Tijdens warme zomers willen mensen verkoeling in de tuin en bij hevige regenval zo weinig mogelijk plassen op straat of op het terras. Samen met Stichting Steenbreek en de gemeenten geven wij inwoners tips over hoe zij bijvoorbeeld hun tuin zo kunnen inrichten dat het goed is voor onder andere biodiversiteit. Denk hierbij aan minder stenen, meer groen in de tuin. Of bijvoorbeeld het opvangen van regenwater in plaats van het laten wegstromen.

Onze Ambassadeurs