Hoe concentreer je je tijdens het leren?

Geschreven door Redactie

Leren voor een examen of tentamen kan lastig zijn.

Veel mensen vinden het moeilijk zich te concentreren op wat ze proberen te bereiken. Er zijn daarvoor een paar eenvoudige stappen die je helpen je te concentreren tijdens het leren.

Zoek een geschikte leeromgeving. Je slaapkamer of leslokaal is niet altijd de meest geschikte plek. Zoek een rustige plek met een ruime, comfortabele stoel, bijvoorbeeld in je huiskamer, liefst zonder een televisie, computer, of mobiele telefoon binnen je bereik. Daardoor kan je afgeleid raken.

Zorg dat je alles hebt voordat je begint met leren. Niet dat je op zoek moet gaan naar pennen, markers, linialen terwijl je net goed bezig bent met leren. Het kan soms erg afleidend zijn, dus leg alles klaar wat je denkt nodig te hebben.

Luister niet naar muziek, tenzij het je helpt te leren. Sommige mensen hebben muziek nodig om ze te helpen leren, maar probeer je hersenen niet af te leiden met andere geluiden. Het is een extra afleiding, zelfs al is het rustgevende muziek, is nog iets dat je hersenen moeten verwerken, bovenop de gegevens die je probeert te leren.

Wacht niet met leren tot het laatste moment. Plan het van tevoren in. Bedenk dat hoe eerder je begint, hoe minder stress je zult voelen. Leer elke dag als je thuiskomt van school. Leer alles beetje bij beetje.