De diepste plekken op aarde

Geschreven door Redactie

Iedereen kent het hoogste punt op aarde, maar wat minder bekend is, is het diepste punt op aarde.


Er zijn veel diepe ravijnen, grotten en grotten in onze wereld, sommige zijn van natuurlijke oorsprong en sommige zijn door mensen gedolven of geboord. Het maakt niet uit wat de uiteindelijke oorsprong is, want als je erin valt, is je leven voorbij.

De Mir Diamanten mijn


De diamantmijn in Mir, Rusland is 525 meter diep en heeft een diameter van 1200 meter. Het is een van de eerste en grootste diamantmijnen in de Sovjet-Unie. Het is nu verlaten. Als de mijn nog in bedrijf is, duurt het twee uur voordat een vrachtwagen van de top van de mijn naar de bodem van de mijn rijdt.

Het superdiep boorgat van Kola


Het diepste kunstmatige boorgat bevindt zich op het Kola-schiereiland in het noordwesten van Rusland. Door een reeks zeer diepe gaten te boren, willen Russische wetenschappers de structuur van de bodem bestuderen. De diepste boordiepte is 12.262 meter. De boring leverde interessante ontdekkingen op. Zo werden er microbiële fossielen gevonden op een diepte van 6.700 meter. Op 9.000 meter onder de grond troffen de onderzoekers pekel grondwater aan met daarin een grote hoeveelheid opgelost goud. Oorspronkelijk was het de bedoeling om te boren tot een diepte van 15.000 meter, maar door aanhoudende problemen met de boorinstallatie werd het boorproject vroegtijdig stopgezet.

De Marianentrog


Het diepste punt op aarde is de Marianentrog, een trog (canyon) in de Stille Oceaan, zo'n 2.600 kilometer ten oosten van de Filippijnen. De Marianentrog is 11 kilometer diep en 2500 kilometer lang. De druk op de bodem van de Marianentrog is enorm: het is meer dan 1.000 keer groter dan de druk aan het oppervlak. Slechts een handvol mensen heeft ooit een speciale onderzeeër naar de bodem van de Marianentrog gebracht. Dit gebeurde voor het eerst op de diepzeeduikboot van Triëst op 23 januari 1960. Er zijn twee mensen aan boord: Don Walsh en Jacques Piccard. Op 26 maart 2012 wist filmregisseur James Cameron opnieuw in een speciale onderzeeër de zeebodem te bereiken. Het blijkt dat er zelfs op zo'n enorme diepte en onder zo'n enorme druk leven is op de bodem van de zee. De expeditie vond micro-organismen, grote vlokreeften en zeekomkommers in het diepste deel van de aarde.


Onze Ambassadeurs