Floriade als proeftuin voor Almere van de toekomst
Tussen de diverse inzendingen en planten, bloemen en bomen op het Floriadeterrein is hier en daar een metalen paal te zien.
Deze sensorpalen verzamelen samen met slimme lantaarnpalen en camera’s allerlei data tijdens het evenement. Die data gebruiken we om te meten waar de grootste bezoekersstromen zich bevinden, hoeveel fijnstof er in de lucht zit en of de geluidsnorm niet overschreden wordt.
Naast de sensorpalen investeren we in allerlei technologieën, zoals slimme straatverlichting, datagedreven verkeersmanagement en deelauto’s. Floriade is hiervoor de ideale proeftuin. Brian Benjamin, programmamanager Digitale Stad Almere, leidt de huidige digitaliseringsslag in goede banen en kijkt welke partners en data ons daarbij kunnen helpen. “Mijn werk is om vernieuwingen te brengen waar Almeerders van kunnen profiteren.”
Smart society
Na de Floriade Expo wordt er op het terrein een nieuwe woonwijk gebouwd: de Hortus. Deze wijk zal als eerste profijt hebben van de vernieuwingen. Benjamin: “De Hortus wordt de modelwijk van de smart society. Een plek waar gezond en duurzaam wonen bovenaan de agenda staat. Om de leefomgeving te verbeteren, verzamelen we gegevens. Bijvoorbeeld door minder verkeer langs bepaalde plekken te leiden, zodat minder fijnstof wordt uitgestoten. Of door te berekenen waar ’s zomers veel hitte blijft hangen. Zodat ouderen, ouders met jonge kinderen of mensen met chronische klachten die plekken kunnen vermijden.”
‘Smart’ betekent ook dat de gemeente bewoners, bedrijven en scholen bij ontwikkelingen betrekt. “Er is oneindig veel meer kennis in een stad dan in het gemeentehuis. Als je de potentie van de maatschappij wil benutten, moet je dat ook gebruiken.” Zo worden de sensoren waarmee we de luchtkwaliteit, temperatuur en geluidsoverlast van de Floriade meten, geleverd door een Almeers bedrijf en helpen studenten van Hogeschool Windesheim met het analyseren van de data.
Deelfietsen
In Almere blijven er na de Expo ‘mobiliteitshubs’ over met deelfietsen, deelbakfietsen en deelscooters. Een mobiliteitshub is een plek waar je uit diverse duurzame vervoersmiddelen kunt kiezen om tijdelijk te gebruiken. “Zonder Floriade zouden we die dienstverleners nooit hebben kunnen verleiden om dit deelconcept in Almere neer te zetten,” legt Benjamin uit. “Maar omdat hier een evenement met twee miljoen bezoekers komt, wordt dat aantrekkelijk, zodat Almere daar jaren later nog steeds profijt van zal hebben.”
Slimme camera’s
Na de nieuwe Hortuswijk gaat ook de rest van Almere profiteren van de innovaties die straks worden getest. Benjamin gaat met bedrijven in gesprek over hoe we het leven in de stad kunnen verbeteren. Zoals de slimme camera’s. “Almeerders hoeven niet bang te zijn dat ze overal worden gevolgd,” aldus Benjamin. “Slimme camera’s kunnen als een sensor worden ingezet, bijvoorbeeld om het aantal en type voertuigen te registreren. Als we dan zien dat het ergens te druk wordt, kunnen we de maximale toegestane snelheid aanpassen of verkeer omleiden voor een betere doorstroming. Ook kunnen we met camera’s het aantal voetgangers in een gebied tellen om de drukte beter te reguleren. Dat zal goed van pas komen tijdens de Floriade.”
De inzet van data en slimme camera’s moet voldoen aan de regelgeving. “Voordat we data gaan verzamelen met privacygevoelige technologie, toetsen we de inzet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin staan de belangrijkste regels voor de omgang met persoonsgegevens in Nederland. De uitkomst nemen we mee, zodat onze producten en diensten altijd aan de privacywetgeving voldoen.”
Verkeersroutes
Op de verbrede A6 worden ook sensoren ingezet om de verkeersstroom te meten en reguleren. Maar dat zal in de toekomst niet genoeg zijn. Benjamin: “Waarschijnlijk zal de stad met een derde gaan groeien, maar we moeten er wel voor zorgen dat het verkeer dan niet proportioneel meegroeit.” Hierin wordt ook dankbaar gebruik gemaakt van de data die tijdens Floriade wordt verzameld.
“We kunnen tijdens Floriade goed experimenteren met dynamische route-informatie. Tijdens het evenement zal het druk zijn op de weg, dus kunnen we via navigatiesystemen andere routes voorstellen om de drukte beter te verdelen. Na de Expo kunnen we deze technologie ook gebruiken om verkeer door de stad om te leiden. Stel dat er een drukke verkeersroute langs een school loopt. Dan kunnen we ervoor zorgen dat er tussen kwart over 8 en kwart voor 9 minder auto’s langsrijden, als er veel kinderen op de fiets naar school gaan.”
In de stad werken
Almere is een echte ‘autostad’ waar twee parkeerplekken voor één huishouden de norm is. In de nieuwe Hortuswijk is het streven één parkeerplek per huishouden. Tweeverdieners die allebei een auto nodig hebben, kunnen dan een deelauto gebruiken. Maar Benjamin heeft nog een andere oplossing. “Als we de lokale economie stimuleren en meer banen in de stad zelf creëren, dan hoeven mensen niet meer in de auto te stappen.”
Almeerse bedrijven die met de Floriade samenwerken, krijgen een wereldwijd podium om hun producten en diensten te laten zien. “Voor een aantal startups fungeert de Floriade als eerste klant, waardoor ze meteen op grote schaal kunnen beginnen. Als we verder kijken dan bezoekersaantallen en kaartverkoop, dan hebben we al heel veel winst gerealiseerd met het naar voren halen van de verbreding van de A6 en de versnelde vernieuwing van station Almere Centrum. Mede door de Floriade en de ontwikkeling van Almere Campus, ontwikkelt zich een cluster van ICT-bedrijven die Almere op de kaart kan zetten als innovatieve tech-hub. Dat is de economische waarde van de Floriade op de lange termijn.”